DSP Gorj a primit 1500 de doze de vaccin hexavalent

1912

După o perioadă destul de îndelungată în care vaccinul hexavalent a lipsit din stocul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, problema s-a rezolvat, în județul nostru ajungând 1500 de doze de hexavalent. În următoarele zile, vaccinul va fi distribuit la medicii de familie, care vor trebui să îi imunizeze pe micii pacienți.

Vaccinul hexavalent oferă protecţie împo­triva a şase boli periculoase, respectiv: difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis), infecţii cu Haemophilus influenzae tip B, hepatita B şi poliomielită, şi se face în trei doze (două, patru şi 11 luni) la bebeluşi.
Acest ser lipsea din cabinetele medicilor de familie din mai multe judeţe, Gorjul nefăcând excepție. Din fericire, problema s-a remediat. „1500 de doze de hexavalent am primit. Acest vaccin lipsea de foarte mult timp. În zilele următoare, îl distribuim la medicii de familie, iar ei vor trebui să recupereze copiii nevaccinați”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Vaccinul hexavalent se administrează nou-născuţilor şi combină, într-o singură doză, cele trei seruri care se fac bebeluşilor la vârsta de două, patru, şase luni şi un an.
Vaccinul este administrat împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei şi face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor.

Problema vaccinurilor, în curs de soluționare
În plină epidemie de rujeolă, care afectează întreaga țară încă de anul trecut şi care a totalizat, până la sfârșitul lunii martie, 4.025 de cazuri, dintre care 22 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie. În județul Gorj nu mai există doze de ROR, însă se speră ca acest vaccin să ajungă la Direcția de Sănătate Publică (DSP) în următoarele săptămâni.
Gorjul a primit, în această lună, 1800 de doze de vaccin tetravalent și 1500 de doze de vaccin hexavalent.
Vaccinul tetravalent se utilizează pentru imunizarea copiilor de 6 ani împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei şi poliomielitei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.