DSP Gorj a primit 114 doze de vaccin anti-HPV! Urmează imunizarea fetiţelor!

1199

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit 116 doze de vaccin anti-HPV de la Ministerul Sănătăţii. Produsul urmează să fie folosit pentru imunizarea fetelor ai căror părinţi au cerut acest lucru, pe parcursul anilor precedenţi.

Ministerul Sănătăţii (MS) a demarat din această lună o nouă campanie vaccinare gratuită împotriva HPV. Circa 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite deja în toată ţara, prin intermediul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică.
Până în acest moment, DSP Gorj a primit 116 doze de vaccin anti-HPV. De la DSP Gorj, vaccinul a fost distribuit către cabinetele medicilor de familie, unde va avea loc şi imunizarea fetelor. „Până acum, am primit de la Ministerul Sănătăţii 116 doze pentru persoanele catagrafiate în perioada 2018-2019. Aceste doze au ajuns la 11 medici de familie din judeţ. Campania de catagrafiere se continuă, înscrierile făcându-se pe bază de cerere semnată de părinte/tutore. Urmează ca dozele de vaccin primite să ajungă astfel la persoanele catagrafiate astfel: 11 ani – 5 fete, 12 ani – 16 fete, 13 ani – 18 fete, 14 ani- 20 de fete, peste 15 ani – 27 de fete. Precizăm faptul că se aplică o singură doză fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, două doze fetelor de 14 şi 15 ani, şi trei doze celor ce au vârsta peste 15 ani”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În România, vaccinul anti-HPV este inclus în Programul Naţional de Vaccinare încă din 2013. Pentru ca o fată să beneficieze de vaccinare gratuită anti-HPV, părinţii trebuie să facă o cerere scrisă la medicul de familie pe lista căruia fata este înscrisă. Medicul trimite apoi cererea la direcţia de sănătate publică. De aici, o dată pe trimestru, cererile pleacă spre Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Mai departe, numărul total al solicitărilor din ţară este raportat la Ministerul Sănătăţii, care ştie astfel câte doze să cumpere. Ţara noastră ocupă unul dintre primele locuri în Europa atât în privinţa cazurilor nou diagnosticate de cancer de col uterin, cât şi după numărul femeilor ucise de această boală. Problema este că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire şi de mortalitate ar putea fi evitate prin respectarea a două măsuri aparent la îndemâna oricui: prin vaccinarea anti-HPV, pe de o parte, şi prin controale periodice care să depisteze cancerul de col încă din stadiu incipient, atunci când cel mai adesea este tratabil. Circa 80% din populaţie ajunge să fie infectată sau reinfectată, la un moment dat în viaţă, cu una dintre tulpinile de virus papiloma uman (HPV).
Cel mai adesea, virusul se transmite pe cale sexuală, însă sunt şi alte modalităţi de a te infecta. Două tulpini ale acestui virus sunt considerate răspunzătoare pentru 99% din totalitatea cazurilor de col uterin şi pentru multe cazuri de cancere bucale sau de gât. De aceea este imunizarea anti-HPV atât de importantă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here