Drumul pentru care primarul Vulpe a fost amendat cu 4 miliarde a crăpat

499

Drumul sătesc nr.19 din Didileşti, comuna Câlnic se cere asfaltat, asta însă după cinci ani de zile după ce artera rutieră a fost betonată, ilegal, de firma afaceristului mehedinţean Constantin Izvoranu, şi asta pentru aproape nouă miliarde şi jumătate de lei vechi. De altfel, drumul în cauză a fost plătit afaceristului de la SC ALPHA CONSTRUCT, la momentul respectiv, mai mult cu aproape patru miliarde de lei vechi decât oferise SC ROVIMCOM COMPANY. Firma gorjeană fusese declarată, iniţial, câştigătoare a lucrării de către comisia primăriei, dar a fost refuzată să facă lucrarea de către primarul Dumitru Vulpe. Curtea de Conturi Gorj a sesizat, în 2010, ilegalitatea la care s-a pretat edilul liberal şi l-a obligat, la momentul respectiv, să achite paguba făcută localităţii, din propriul buzunar. Acum artera de lux este crăpată, iar localnicii cer autorităţilor să o asfalteze.

vulpe primar calnicCel mai scump drum al comunei Câlnic poate fi considerat cel cu numărul 19 din satul Didileşti. Asta deoarece drumul care nici măcar nu este asfaltat a suferit doar o betonare, cu cinci ani în urmă, lucrarea fiind una de lux, mai ales că primăria a ajuns să plătească pentru un kilometru incredibila sumă de 932.546, 09 de lei, adică peste nouă miliarde de lei vechi. Asta, deşi firma ROVIMCOM COMPANY oferise pentru aceeaşi lucrare o sumă aproape la jumătatea celei ce ajunge să fie plătită societăţii lui Constantin Izvoranu.

Punctajul de 79,66, bătut de 66,52

Mai exact, ROVIMCOM se oferise să facă lucrarea cu 465.226,00 de lei, adică peste
patru miliarde şi jumătate de lei vechi, demonstrând că este capabilă, în schimbul acestei sume, să realizeze investiţia şi să o facă şi de calitate. Comisia primăriei selectează, în funcţie de preţul cel mai mic, câştigătoare, în 2009, firma gorjeană ROVIMCOM COMPANY. Acesteia i se oferă un punctaj, de către comisie, de 79,66 în timp ce ALPHA CONSTRUCT primeşte de aici doar 66,52.

Primarului în exerciţiu, Dumitru Vulpe, nu-i convine însă câştigătorul, motiv pentru care intervine şi solicită comisiei să declare câştigătoare firma care ceruse dublu pentru aceeaşi lucrare. O spune chiar raportul Curţii de Conturi Gorj,
realizat în urma controlului desfăşurat la Primăria Câlnic în perioada octombrie-noiembrie 2010.
Comisia se supune cererii primarului care trăsese singur concluzia că firma ROVIMCOM ar fi subevaluat investiţia, transcriu verificatorii în actul de control. Şi astfel, deşi primise un punctaj net superior SC ALPHA Construct, la evaluarea acestui organism, OVIMCOM este scoasă din schemă.

scanare1Vulpe impune ilegal un al doilea raport!
Supărat că investiţia nu este câştigată de firma lui Izvoranu, cu care primarul Vulpe pare că are un troc, edilul intervine şi impune comisiei care declarase deja un alt câştigător să se gândească mai bine şi să încredinţeze lucrarea firmei dorite de el.

scanare2Comisia se supune, realizează un al doilea raport prin care declară câştigătoare a
lucrării SC ALPHA Construct, deşi Curtea de Conturi Gorj califică procedura drept una ,,fără justificare legală” şi contrară OG 34.
Tot Curtea de Conturi Gorj stabileşte că prin demersul făcut de Vulpe, adică de încheiere a contractului de lucrări privind ,,Modernizarea prin betonare a DS19 CÂLNIC”, acesta ,,a condus la producerea unui prejudiciu de 378.930,15 de lei”. Banii în cauză trebuiau plătiţi chiar de primarul liberal care nu se ştie dacă, până în prezent, a acoperit prejudiciul în cauză. Asta pot spune însă doar anchetatorii care ar fi trebuit să fie sesizaţi la momentul respectiv de Curtea de Conturi Gorj.

scanare3Drumul de peste 13 miliarde e vraişte!
În aceşti ultimi cinci ani, primarul, spun localnicii, nu s-a mai preocupat de bucata de
drum de la Didileşti plătită cu peste 9 miliarde lui Izvoranu, pentru care însuşi edilul a fost declarat bun de plată cu aproape 4 miliarde de lei vechi. În concluzie bucata de drum care a costat peste 13 miliarde de lei vechi nu s-a asfaltat
nici până în prezent, betonul pus de Izvoranu în 2010 fiind crăpat.
scanare4Vulpe avea însă grijă să se laude, prin 2011, cu betonarea de un kilometru şi două sute de metri din Didileşti, fără să menţioneze presei cât a costat investiţia în cauză şi ce jocuri de glezne a făcut el pentru ca lucrarea să fie realizată de firma dorită de primar.
scanare5În prezent, autorităţile publice din Câlnic nu au trecut drumul sătesc din Didileşti în proiectul de investiţii al anului 2015, asta deşi edilul mai vrea să candideze pentru un alt mandat în fruntea localităţii şi cunoaşte doleanţa localnicilor din zonă.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here