Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Gorj sunt pregătiţi pentru iarnă. La Rânca s-a făcut stocul de material antiderapant, sare şi nisip, fiind pregătite şi utilajele cu care se va interveni când va începe ninsoarea.
Temperaturile foarte scăzute, din ultimele zile, precum şi precipitaţiile care le-au însoţit, i-au determinat pe drumari să-şi ia măsuri pentru iarnă. Meteorologii au anunţat că este posibil să ningă la munte, astfel că la Rânca totul este pregătit pentru ca ninsoare să nu îi ia prin surprindere pe angajaţii de la Drumuri. „Avem peste 100 de tone de material antiderapant, sare şi nisip. De asemenea, sunt pregătite şi utilajele pentru deszăpezire. Echipele de primă intervenţie în caz de ninsoare sunt pregătite, rămâne de văzut dacă meteorologii au nimerit prognoza”, a declarat Ion Tudor, şeful SDN Târgu-Jiu.
Transalpina, încă deschisă circulaţiei publice
Transalpina (DN 67C), cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui, traversează Munţii Parâng, prin Staţiunea Rânca din Gorj, leagă Oltenia de Transilvania şi este cea mai înaltă şosea din România atingând în Pasul Urdele altitudinea de 2145 metri. Transalpina porneşte din Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, comună aflată pe drumul naţional 67, la aproximativ 35 kilometri de Târgu-Jiu.
Pe Transalpina se circulă bine, oficialităţile anunţând chiar deschiderea oficială, începând din 15 august, a DN 67C, în condiţii de “drum în lucru”. Deşi s-a instalat toamna, drumarii încă nu au decis când se va închide acest drum. „Transalpina rămâne deschisă atât timp cât condiţiile meteorologice permit desfăşurarea circulaţiei. Teoretic, drumul va rămâne deschis până la mijlocul lunii octombrie, când la munte se vor aşterne primele zăpezi, iar circulaţia va fi oprită din nou”, a menţionat Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Gorj. Trebuie menţionat faptul că viteza maximă admisă este de 30 de kilometri pe oră, iar noaptea nu se poate circula. Chiar şi aşa, unii şoferi par că nu au înţeles măsurile de siguranţă.
Minodora Sucea