Dragnea, mesaj despre Brâncuși în ziua nașterii artistului

973

Liviu Dragnea a postat, ieri, de Ziua Națională Brâncuși, un mesaj dedicat artistului din Hobița, alături de o fotografie în care apare Coloana Infinitului. Șeful PSD nu a bănuit însă că sute de persoane vor reacționa la mesajul său și îi vor transmite, în mare parte, doar critici, în ciuda intențiilor sale de a nu lăsa ziua să treacă la fel ca oricare alta. „Opera lui Brâncuși stă mărturie că identitatea românească este solidă și își are locul său într-un univers caracterizat de diversitate culturală. Constantin Brâncuși, un vizionar ale cărui lucrări sunt printre cele mai valoroase din lume, este un simbol al românismului. Arta sa va dăinui peste veacuri”, a transmis Dragnea.
Cei care au văzut mesajul au făcut repede asocierea între liderul social-democrat și alți apropiați ai săi ori situația sa materială. „Boss, ți-ai pus ochii pe ea? Nebunule, vrei să ți-o montezi lângă piscină, nu-i așa?”, a fost unul dintre cele mai apreciate comentarii. Cititorii au reacționat însă și la modul serios, criticând pe șeful actualei puteri pentru ce se întâmplă cu casa natală a lui Brâncuși la Hobița, dar și pentru că autoritățile nu manifestă suficientă atenție în privința conservării operelor de la Târgu-Jiu. „Coloana, ceva ce vouă vă lipsește. Cam cum protejați identitatea românească, când operele lui Brâncuși se dezintegrează și nu faceți nimic pentru a le conserva? Sunteți mândri de ele doar când vă lăudați, dar când vine vorba de întreținut, băgați banii doar în firmele voastre de casă”, a spus altcineva.
Ziua Națională Brâncuși a fost marcată la Târgu-Jiu printr-un tradițional simpozion la care au participat pe scena teatrului dramatic doar câțiva brâncușologi, în sală fiind aduși, în schimb, elevi de la școlile din oraș. Seara tot aici a fost un spectacol muzical, turiștii sau tinerii care au trecut prin parcurile în care se află operele lui Brâncuși neștiind ce semnificație are ziua în care artistul a venit totuși pe lume. „Sunt din București, lucrez în tură de noapte aici în Gorj și acum, având zi liberă, am venit să văd operele. Sincer să fiu, nu cred că e o zi specială. E marți? Nu e nimic deosebit pe aici față de alte zile, că am mai trecut prin zonă, dar nu am oprit să mă plimb pe aici că nu aveam timp”, a spus unul dintre puținii turiști întâlniți în Parcul Central. Alți tineri văzuseră un afiș prin oraș, dar tot și-ar fi dorit altceva, ei neștiind că alți colegi de-ai lor fuseseră duși la simpozionul de la teatru. „Ne-am fi dorit o schimbare, ceva. Am văzut un afiș pe un stâlp de la teatrul din centru că e Ziua Brâncuși, dar pe aici, la opere, nu ai senzația de așa ceva. Cum a fost ieri e și azi și la fel va fi și mâine, nu cred că se va schimba ceva vreodată”, spune un elev.
Viceprimarul Adrian Tudor crede că toate instituțiile statului ar trebui să marcheze această zi, el fiind de părere că mobilizarea autorităților de la diverse niveluri e mare doar la „cifre rotunde”. „Proiectul acesta nu trebuie să fie doar al Primăriei Târgu-Jiu. Despre Constantin Brâncuși trebuie să vorbim de la Președinție până la ultima instituție a statului. Am văzut că atunci când e o aniversare cu o cifră rotundă mobilizarea și implicarea e alta. Acum, probabil, fiind doar 143 de ani, mulți s-au gândit să își ia liber pentru acest an”, a menționat viceprimarul, care, cu câteva ore, fusese criticat de primarul Marcel Romanescu, plecat la rândul său la București împreună cu mai marii de la nivelul județului pentru a participa la un spectacol de teatru oferit de actorii de la „Elvira Godeanu” ambasadorilor din Capitală.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here