Dr. Ion Gheorghiţoiu: “Apar tot mai mulţi tineri cu hepatita B”

3486

Medicul internist Ion Gheorghiţoiu a constatat că, în ultima perioadă, tot mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu hepatita B. În majoritatea cazurilor, virusul este depistat întâmplător, la analize de rutină. Din păcate, spune medicul, hepatita este o boală perversă, cu simptome nespecifice.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului. Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru sunt peste patru mii de persoane diagnosticate cu hepatite. Din nefericire, medicii constă că incidenţa hepatitelor cronice este în creştere. Hepatitele Virale reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin alterarea funcţiei hepatice ca urmare a multiplicării unor virusuri în celulele acestuia.
Afectarea hepatica este iniţial acută, în primele 6 luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistând ulterior în organism şi modificând progresiv şi variabil arhitectura şi funcţionalitatea ficatului până la stadii ireversibile.
“Virusurile de hepatită C şi B se iau numai prin sânge, în procent de 90%, restul de 10 procente transmiţându-se pe cale sexuală şi prin salivă.
Din păcate, în ultima perioadă, am constatat o creştere a numărului persoanelor tinere diagnosticate cu virusul hepatic B; majoritatea sunt depistaţi în momentul în care îşi fac analize pentru a se înscrie la instituţiile de învăţământ militar”, a menţionat medicul Ion Gheorghiţoiu.

“Hepatita, o boală perversă”
Simptomele hepatitei sunt inconstante şi de o intensitate variabilă. Cu toate acestea, un important semnal de alarmă ar fi starea de oboseală. “Simptomele sunt nespecifice. Hepatitele sunt foarte perverse. Totuşi, oboseala este o caracteristică a hepatitei. Pentru a o depista este nevoie de analize de sânge”, precizează medicul Gheorghiţoiu.
Hepatita virală dă stări de oboseală intensă, dureri de cap, curbături şi dureri articulare. Diagnosticul este confirmat prin prelevările sangvine care arată o creştere adesea importantă a transaminazelor, dovadă a distrugerii acute şi tranzitorii a celulelor ficatului, precum şi o deviere a bilirubinei conjugate şi a fosfatazelor alcaline, dovada biologică a icterului.

Cu hepatita B se poate trăi toată viaţa
Majoritatea hepatitelor virale sunt benigne, cu vindecare completă şi spontană într-o lună sau două. “Există tratamente moderne pentru hepatitele B şi C, bazate pe interferon, cu rezultate satisfăcătoare. Hepatita C se vindecă total. Cu virusul B se poate trăi toată viaţa; există medicamente care îl reprimă. Din păcate, sunt şi pacienţi care nu răspund la tratament, însă există soluţii şi pentru ei”, a conchis internistul Ion Gheorghiţoiu.
Hepatita poate fi prevenită prin vaccinare. Respectarea regulilor de igienă permite, de asemenea, prevenirea apariţiei hepatitelor virale, spălarea mâinilor fiind cea mai importantă măsură ce ţine hepatita departe.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.