Două bătrâne din Berlești trăiesc la limita subzistenței! De peste doi ani așteaptă un ajutor trimestrial de la primărie

1140

Margareta Lihu din satul Lihulești în vârstă de 71 de ani și Eugenia Glăvan de 84 de ani, ambele văduve de peste patru decenii, trăiesc dintr-o pensie mizeră și un ajutor social fără ca autoritățile locale să le sprijine în vreun fel. Asta, susține un fost consilier local, care menționează că, de fapt, Consiliul Local în februarie 2017 a aprobat acordarea către acestea a unor ajutoare trimestriale, sub formă de alimente, în valoare de 100 de lei pentru fiecare, dar hotărârea a fost pusă la sertar. Mai exact, nici în prezent, la mai bine de doi ani de la aprobarea acesteia, primăria nu a dus la îndeplinire hotărârea CL Berlești, octogenara fiind acum pe patul de moarte. Primarul localității afirmă însă că hotărârea nu a avut la bază și actele necesare, motiv pentru care nici nu poate să o pună în aplicare. Edilul Berlescu menționează însă că, femeile ar fi fost sprijinite de autorități.

Un fost consilier local PNL a inițiat în februarie 2017 un proiect de hotărâre prin care se stipula ca bătrânele, una având o pensie atunci de 420 de lei, iar cealaltă un ajutor social de 120 de lei lunar, să fie sprijinite de autoritățile locale prin acordarea trimestrial a unui ajutor în valoare de 100 de lei, constând în alimente.
Consilierii au votat proiectul lui Iustin Lihu în unanimitate, dar nici în prezent această hotărâre de CL nu a fost pusă în aplicare, deși viața celor două bătrâne din comună nu s-a îmbunătățit între timp, ci, dimpotrivă, s-a înrăutățit, octogenara din Lihulești fiind în pragul morții. Femeia are un singur copil mutat în Timișoara, care o vizitează foarte rar, în timp ce aceasta trăiește din 142 de lei lunar, ajutor social de la primărie.

Plângere penală pentru primar
,,De mai multe ori, în ședințele CL i-am cerut primarului Berlescu să ducă la îndeplinire proiectul din 2017, dar acesta, în mod inexplicabil, refuză, cu vehemență, să le ajute pe cele două bătrâne, deși cunoaște starea de sărăcie în care se află aceste femei. Am sesizat drept urmare Prefectura Gorj pentru a sancționa primarul, deoarece nu a dus la îndeplinire hotărârile de CL, iar instituția i-a cerut să explice modul de punere în aplicare a hotărârii respective. Umare a acestei intervenții, edilul nu numai că a ignorat ducerea la îndeplinire a hotărârii, ci chiar a inițiat un alt proiect prin care a vrut să revoce hotărârea din 2017, pe motiv că aceasta nu ar fi fost legală.
Precizez faptul că, în momentul adoptării acestei hotărâri, primarul a fost prezent la acea ședință de CL, nu a avut nicio obiecțiune la acel moment și nici nu a contestat conform legii în vigoare acel proiect de hotărâre”, spune, acum, fostul ales local Lihu, cu mențiunea că femeile au așteptat, cu încredere, acest sprijin al autorităților.Fostul ales susține că pe 16 ianuarie 2019 a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești în legătură cu abuzul săvârșit de către primarul Iulian Berlescu.

Primarul: ,,O să le ajutăm”!
Edilul comunei Berlești susține, în schimb, că ambele femei au fost deja ajutate și vor fi sprijinite, în continuare, deoarece situația lor este cunoscută la primărie. Primarul susține, în schimb, că nu putea pune în aplicare acea hotărâre de CL, deoarece la baza proiectului de hotărâre nu există documente relevante privind situația socială a acestor două femei.
Mai mult, Berlescu menționează că cei de la Asistență Socială de la Primăria Berlești au ajutat deja cu alimente ambele cazuri, ca și alte familii neajutorate din localitate. ,,Când se va aproba bugetul, vom acorda și ajutoare bănești acestor cazuri, dar doar în baza unor anchete sociale și a unor acte edificatoare privind starea socială a celor două femei. În ceea ce privește plângerea lui Lihu, mă voi apăra în fața procurorului cu acea hotărâre, care nu a avut la bază niciun fundament legal, acte medicale, anchetă socială ori cereri din partea celor două.”, a menționat primarul Iulian Berlescu pentru Gorjeanul.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here