Donaţia făcută Teatrului Dramatic, anulată! – Testamentul strănepoatei Elvirei Godeanu, desfiinţat de instanţă

1167

Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu îşi ia gândul de la donaţia, făcută prin testament, de către Liana-Elvira Simion, moştenitoare a nepoatei cunoscutei actriţe, care prin acest act şi-a donat bunurile instituţiei culturale din municipiu. Asta deoarece tatăl acesteia, Marin Simion, a atacat în instanţă testamentul fiicei sale, de care s-ar şti că a fost strănepoata Elvirei Godeanu, şi a reuşit, cel puţin pe fond, să-l anuleze. Testamentul a fost realizat şi autentificat de către Liana-Elvira Simion în anul 2010, iar urmare a decesului acesteia, survenit în 2013, Teatrul Dramatic devenea posesorul averii ei. Se vehiculează că printre bunurile donate instituţiei de cultură din Târgu-Jiu s-ar afla şi un apartament de cinci camere situat în Bucureşti care i-ar fi aparţinut chiar Elvirei Godeanu dar şi alte numeroase bunuri de valoare.

O instanţă a Judecătoriei Târgu-Jiu i-a dat dreptate în luna aprilie 2013 tatălui Lianei-Elvira Simion, cea care, prin testament, a stabilit ca bunurile sale să fie donate Teatrului “Elvira Godeanu”. Instanţa stabilea astfel că după moartea acesteia, survenită la 31 ianuarie 2013, tatăl Lianei-Elvira Simion devenea unic moştenitor legal al femeii. Asta în condiţiile în care Liana-Elvira Simion nu fusese căsătorită şi nu avea copii. Mama acesteia a decedat, iar unicul moştenitor, în atare situaţie, a rămas tatăl, fost şef al Ocolului Silvic Târgu-Jiu, în prezent pensionar.
Acesta locuieşte în municipiu, dar a refuzat să discute pe marginea subiectului. Asta şi poate pentru că teatrul a renunţat să se mai bată în instanţă pentru cele stabilite, prin testament, de către Liana-Elvira Simion, strănepoata actriţei Elvira Godeanu.

Maria Simion, nepoata Elvirei Godeanu
Cum şi Ion Cepoi, cel care a scris mai multe cărţi despre Elvira Godeanu, nu a putut fi contactat(unii susţin că acesta, deşi bugetar, îşi face sista între orele de program 12.30-16.00, plecând de la serviciu şi închizându-şi telefonul mobil), pentru a ne preciza care era legătura dintre nepoata marii actriţe şi Liana-Elvira Simion, menţionăm doar cele precizate de cunoscuţi ai decedatei, în legătură cu demersul acesteia, dar şi cu persoana sa.
Cei care au cunoscut-o pe Liana-Elvira Simion susţin astfel că aceasta era rudă cu Maria Simion, nepoata şi moştenitoarea Elvirei Godeanu, (era chiar fiica), care locuia în Bucureşti. Tot aici ar fi stat şi Liana-Elvira Simion, urmare a legăturii de rudenie cu Maria Simion, deşi domiciliul acesteia figura, în acte, în Târgu-Jiu. Se pare că aceasta ar fi intrat în posesia imobilului Elvirei Godeanu pe care acum l-ar fi donat, prin testament, Teatrului Dramatic, asta exact cu trei ani înainte să moară.

Apartament, tablouri de pictori celebri, mobilier vechi
Imobilul în cauză este de fapt un apartament de cinci camere situat în strada George Enescu, nr.2, în sectorul 1 al capitalei, zonă foarte bună mai ales că la o sută de metri se află Piaţa Romană. Apartamentul era mobilat cu mobilier de epocă, din perioada Ludovicilor, spun cei care i-au trecut pragul, avea porţelanuri fine şi scumpe, tablouri de pictori celebrii şi obiecte care i-au aparţinut actriţei Elvira Godeanu şi soţului ei, constructorul Emil Prager, inginer celebru în epocă.
Nu este exclus, ca după 1990, nepoata Elvirei Godeanu, Maria Simion, să fi dobândit şi alte proprietăţi aparţinând familiei Elvira Godeanu-Emil Prager. De altfel, Bucureştiul este împânzit de clădiri construite de soţul celebrei actriţe a Târgu-Jiului, vedetă în străinătate.
Toate aceste bunuri ar fi fost moştenite de Liana-Elvira Simion, la moartea mamei (survenite până în anul 2008), susţin cei care au cunoscut-o, acesta fiind jurnalist la Libertatea după anii 1990(semna în ziar cu numele Liana Simion) şi mai apoi ofiţer de presă al unei bănci importante din capitală. Asta însă înainte de a se îmbolnăvii, cei care susţin că au cunoscut-o în viaţă, menţionând că înainte de deces acesta ar fi avut probleme grave de sănătate, la un moment dat, fiind chiar internată la un spital de psihiatrie.
Poate şi pe baza acestor acte medicale, dacă există, s-a reuşit anularea testamentului Lianei-Elvira Simion. De fapt şi de drept, la moştenire ar fi trebuit să intre şi tatăl acesteia, aflat în viaţă.

Testament anulat
Cert este însă că testamentul strănepoatei Elvirei Godeanu a fost anulat de o instanţă a Judecătoriei Târgu-Jiu, la numai două luni după ce tatăl acesteia a înregistrat dosarul pe rol.
“Admite în parte acţiunea. Anulează testamentul autentificat sub nr. 141/05.02.2010 de BNP Nicolae Popescu Bejat de către testatoarea Simion Liana-Elvira. Constată calitatea de unic moştenitor legal în calitate de ascendent privilegiat al autoarei Simion Liana-Elvira, decedată la data de 31.01.2013, cu ultim domiciliul în Tg-Jiu, judeţul Gorj. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată”, stabilea instanţa târgujiană, sentinţa putând fi atacată cu apel. La această măsură, juriştii Teatrului Dramatic nu au mai apelat însă, deşi instituţia de cultură a fost dată în judecată de tatăl moştenitoarei.

Nota 2 la transparenţă şi comunicare
Interesantă este însă tăcerea şi lipsa totală de transparenţă a conducerii Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” în acest caz, managerul Marian Negrescu preferând, încă o dată, să pună sub tăcere donaţia făcută instituţiei şi evenimentele de după. Acest lucru ne face încă o dată să credem că s-a dorit, probabil, trecerea donaţiei pe fundaţia care poartă numele Elvirei Godeanu, loc în care se transferă sponsorizările generoase şi donaţiile de acest fel, în ultimul timp, pentru ca alte persoane, atât de interesate, să ajungă să beneficieze de bunurile lăsate, prin testament, de cea despre care se spune că ar fi strănepoata marii actriţe Elvira Godeanu, al cărei nume se află pe firmamentul Teatrului Dramatic din Târgu-Jiu.
Anamaria Stoica

4 COMENTARII

 1. sal,
  sper sa gresesc, sa nu fie persoana la care ma gandesc
  am avut o colega liana simion la liceul tudor vladimirescu din tg-jiu, in perioada 1977-1981
  locuia linga calea ferata, in zona pasarelei
  multumesc

 2. Liana a vandut apartamentul de pe Enescu imediat dupa moartea D-nei Maria Simion si se mutase intr-o garsoneira mica, confort 2 undeva pe la Piata Alba Iulia, pe Moise Nicoara mai exact. Cat despre tablouri si arginatrie, acelea au fost vandute inainte ca Liana sa se mute din apartament.

  Cat despre conducerea teatrului, sa nu mai pomenim. De cate ori am ajuns la Belu, n-am vazut o lumanare si o floare pe mormantul Elvirei Godeanu. Liana era cea care merge la cimitir intotdeauna.

  Doamna Gaspar, tabloul acela mare a fost distrus de Liana intr-un acces de furie prin 2006-2007, nici acela nu mai exista.

  Incetati cu speculatiile stimati ziarist din Gorj!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here