Doi salvamontiști gorjeni, la cursul “Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”

249

În perioada 17-24 ianuarie, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, în colaborare cu Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş şi SDIS 73 Savoia-Franţa, organizează cursul “Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă” în munţii Făgăraş, Refugiul Salvamont “Cota 2000 Transfăgărăşan”, în judeţul Argeş.  De la Gorj participă doi salvatori montani.

Cursurile, practice şi teoretice, vor fi susţinute de către cpt. Fabian Desmartin, comandantul salvatorilor montani savoiarzi, lt. Jeanlou Eberhart, consilierul tehnic şi plt.adj. Jordy Mege, responsabilul cu pregătirea unităţilor canine de salvare şi intervenţie în avalanşe ale Serviciului de salvare montană din Savoia.
Cursul “Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă” este structurat pe trei module: Organizarea şi intervenţia la avalanşă, managementul resurselor şi al riscului intervenţiei, proceduri medicale pentru transportul victimelor către unităţile medicale specializate; Evaluarea echipajelor canine de intervenţie la avalanşă în vederea admiterii în Stagiul Naţional de Brevetare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă; Tehnici de escaladă în gheaţă, salvarea şi evacuarea alpiniştilor accidentaţi în cascade de gheaţă.

60 de participanți la curs
La această acţiune, din partea serviciilor publice salvamont din România, vor participa circa 60 de salvatori montani şi opt echipaje canine, această acţiune de specializare fiind una dintre cele mai ample organizate în ţara noastră cu specialişti din ţările cu mare tradiţie în salvarea montană din Europa. “Acţiunea, organizată ca rezultat al colaborării dintre judeţul Argeş şi departamentul Savoia din Franţa, face parte din programul de schimburi de experienţă şi perfecţionare profesională internaţională a salvamontiştilor din România, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romănia ca şi structurile de salvare montană din Franţa fiind membre în Comitetul Internaţional de Salvare Alpină (CISA-IKAR) şi a Federaţiei Internaţionale a Patrulelor de Schi (FIPS) principalele organisme ce reglementează această activitate la nivel mondial”, confirmă Sabin Cornoiu, președintele Consiliului Național al Serviciilor Publice Salvamont. De la Serviciul Public Județean Salvamont Gorj participă doi salvatori montani la cursul cursul “Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”, care se desfășoară în perioada 17-24 ianuarie, în munţii Făgăraş, Refugiul Salvamont “Cota 2000 Transfăgărăşan”, în judeţul Argeş.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here