Magistraţii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat luni în cauza care îl priveşte pe cardiologul gorjean Vasile Brânzan, în privinţa căruia Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii(CNSAS) l-a acţionat în judecată pentru dovedirea calităţii gorjeanului de lucrător/colaborator al Securităţii. Documentele depuse de CNSAS la dosar au fost, se pare, edificatoare pentru instanţă, magistraţii dându-i câştig de cauză reclamantului, constatând calitatea de informator a pârâtului Brânzan.
La termenul din 11 martie, instanţa Curţii de Apel Craiova s-a pronunţat în dosarul aflat pe rol din 27 decembrie 2012, dând o primă sentinţă pe fond în dosarul ,,CNSAS vs. Vasile Brânzan”. Instanţa decide astfel, în numai patru termene, că medicul cardiolog a fost colaborator al Securităţii. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Vasile Brânzan a fost angajat al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu, până acum câţiva ani, dar şi medic la Pandurii şi fost preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România Filiala Gorj. Pe baza unei note de constatare la CNSAS, acesta a fost depistat drept informator la SECU, având chiar patru nume conspirative. Între anii 1962-1973, Vasile Brânzan foloseşte de altfel în notele sale patru nume conspirative. Mai precis, timp de şase ani, în perioada anilor 1962-1968, Vasile Brânzan colaborează sub numele conspirativ “George Stancu” şi sub cel de “George Stan”. În 1969 îşi schimbă numele conspirativ şi îl foloseşte pe cel de “Vlad Florea”, ca în perioada anului 1971 să devină “Popa Valentin”. În final, în 1973, acesta devine doar “Stancu”. Sub acestea îşi spionează atât colegii de facultate cât şi cei de muncă, “ciripind” informaţii importante salariaţilor cu grade ai Securităţii post-decembriste.
A.Stoica