DNA-ul le-a pus capac! – Bancă ţepuită cu miere de doi afacerişti din Băleşti

1148

deschidereAdministratorii firmei Akybud Prod SRL din Băleşti, societate ce are ca obiect principal de activitate comercializarea mierii de albine au fost trimişi ieri în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cei doi sunt acuzaţi că au creat un prejudiciu important băncii Eximbank SA, care se angajase să finanţeze creanţele pe care firma le-ar fi avut de încasat de la opt debitori externi.

Până la ancheta procurorilor DNA, mai mulţi apicultori din Gorj s-au plâns autorităţilor de faptul că firma din Băleşti i-ar fi ţăpit neplătindu-le mierea colectată de la ei.

Procurorii DNA atât de la Craiova cât şi de la Târgu-Jiu şi-au dat mâna pentru a instrumenta acest dosar, şi în final au reuşit. Astfel, au fost deferiţi justiţiei ieri de către procurorii DNA, Anca Constanţa Buluz, administrator al SC Akybud Prod SRL, pentru înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, şi Victor Drăgoi, administrator al aceleiaşi firme, pentru înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, la data de 1 aprilie 2008, între SC Akybud Prod SRL şi Eximbank SA Bucureşti a fost încheiat un contract denumit Acord Global de Factoring prin care banca se angaja că va finanţa creanţele pe care firma le are de încasat de la opt debitori externi. “Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, inculpaţii Buluz şi Drăgoi au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional, etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa”, susţin procurorii DNA.

Banca, parte civilă

DNA precizează că, în baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank SA contravaloarea a 85 % din facturile externe prezentate, motiv pentru care banca s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 1.280.000 euro, suma finanţată de aceasta fără dobânzi şi comisioane. Reprezentanţii DNA precizează că în cauză nu au putut fi dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri care să aparţină inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj.

Ţeparii de la Akibud

Deşi am încercat să luăm legătura cu administratorii firmei din Băleşti, numerele de telefon făcute publice de cei doi nu s-au dovedit valabile. Dovadă însă a problemelor pe care firma le crea apicultorilor stau însă mesajele publicate pe internet de cei păgubiţi de firma cu sediul la Băleşti.

“Stimaţi cititori, ce părere aveţi despre firmele procesatoare, care se ştie, la preluarea mierii achită producătorului 50% din valoare, iar restul valorii sunt promişi în scris că vor fi achitaţi după o lună. Am predat mierea în luna iulie 2007 şi nici astăzi nu am mai primit diferenţa de bani de la firma Akibud Prod SRL Târgu-Jiu. Toate adresele de email de pe site-ul firmei sunt nefuncţionale, la telefon, rar când se răspunde, suntem duşi cu vorba, minciuni jenante”, îşi vărsa oful un apicultor pe un forum de specialitate, prin 2007. “Acum doi ani a venit un domn Cârlogea dacă bine îmi aduc aminte, am vândut miere şi mi-a dat factură pentru subvenţie. Dacă nu eram atent o muşcam. Zicea că Drăgoi nu-i patronul lui că e o altă firmă. Factura era pe Akybud. Deşi am încasat banii pe miere pe loc am recuperat bidoanele goale după un an. La primul telefon dat domnului Drăgoi a răspuns prompt, apoi nu a mai răspuns deloc. După ce am trimis un mesaj în care spuneam că o să fac public pe internet felul în care face afaceri, au apărut şi bidoanele. Acum, un sfat când vindeţi miere la procesatori. Luaţi şi o garanţie pentru bidoane, aşa e corect”, declară şi apicultorul Filip, pe acelaşi forum. “Pe această cale îi anunţ pe d-ul Drăgoi şi pe asociata dânsului, ca în prima şedinţă din această lună ianuarie 2008 cu apicultorii din judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş voi informa de modul cum firma Akybud nu-şi respectă termenele de plată. Sunt mai mulţi apicultori care nu şi-au primit toţi banii pe mierea din vară”, spune un alt forumist.

“Am dat miere în 15 mai 2007 şi am primit lichidarea tocmai în 17 ianuarie 2008 dar după insistenţe îndelungate cu “îngroşare” de obraz din partea mea. Asta înseamnă că l-am sunat de multe ori pe zi, inclusiv la miezul nopţii dar şi la 6 dimineaţa. Acum am reuşit dar nu cred că mai vede miere decât cu banii jos căci şi aşa preţul e de râsul lumii. Menţionez că “omul”(Drăgoi-Akybud) a ajuns până la Galaţi cu tirul lui şi cu mâna întinsă. Ruşine lui şi nouă că-i dăm! Cine face ca mine, ca NOI să o “tragă”” spune un alt nemulţumit.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here