Distrugătorii naţiei române

269

foto predo 2Moţiunea de cenzură a trecut ca şi cum n-ar fi fost. Culmea este că, în ziua prezentării ei, m-am mişcat printre cei vreo mie de protestatari din Piaţa Constituţiei. Cu vreo câţiva din Gorj, începând cu unul de la Cariera Jilţ Sud, am încercat să şi dialoghez. Aş, ţi-ai găsit. Muţenie totală.

Secretele Subfinanţării Sănătăţii

Domnul cu pricina nu dă interviuri şi pace. De parcă îi cerusem să spună, dacă ştie, şi cum se numeşte. Impresia generală este că le era frică să nu-şi piardă slujbele şi mai e posibil să fi fost infiltraţi printre ei niscaiva lucrători ai unor servicii secrete. De care iar se temeau. Cu aşa miting, fără curajul unei atitudini clare, nici nu-i de mirare că Moţiunea de cenzură a eşuat lamentabil. Scorul nici nu mai contează!

Am, la Bucureşti, un amic plecat prin anii 70 în SUA, după ce-şi dăduse demisia din armata română, chiar fiind ofiţer la Oradea, apoi redactor la o editură bucureşteană şi pasionat de poezie. La americani a luat-o de le zero, studiind la o Facultate de Jurnalistică. A muncit de toate, a apucat să scrie poezie mai departe, a lucrat şi ca administrator la o biserică. Orice. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ioan Mazilu Crângaşu pre numele său. Nici măcar nu ştiu la ce secţie. Poet este, traducător aşijderea, eseist la fel. Omul e trecut prin greutăţile vieţii, suferă mult pentru români şi România, fiind un foarte informat intelectual. Uneori, are impresia că ar exista o ocultă mondială care-ar vrea să reducă populaţia planetei Pământ cu vreo trei miliarde de locuitori în următorii 30 de ani. Şi că ai noştri conducători – preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Emil Boc – n-ar fi străini de o asemenea tărăşenie.

Hrăpăreţii noştri guvernanţi stau prost în sondaje. Şi, totuşi, primul ministru Emil Boc cade tot în picioare la orice Moţiune de cenzură. Cum s-a mai demonstrat, şi dacă pierde tot el este cel desemnat fiind cel mai ascultător şi cel mai slugarnic dintre colaboratorii preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ţine cu iredentiştii!

Bomba serii cu votarea Moţiunii de cenzură a fost discutarea, pe un ton civilizat, şi votarea în plenul celor două camere ale Parlamentului României a două mesaje virulente şi iredentiste citite la Târgu Mureş, pe 15 martie. Este vorba de mesajul premierului ungar Victor Orban şi de cel al preşedintelui Parlamentului maghiar, Kover Laszlo. Cele două mesaje iredentiste vin după ce un funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita ceruse o autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de pretutindeni, la care a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu. Pe care l-au judecat şi apoi l-au spânzurat.

Guvernul Emil Boc, acuzat că este marioneta lui Victor Orban

Cert este că în Parlament s-a încercat şi chiar s-a votat adoptarea unei declaraţii faţă de cele două poziţii iredentiste ale unor demnitari din Ungaria. Conducea şedinţa Mircea Geoană, preşedintele Senatului, dar s-au amestecat alte probleme, apoi a trecut să conducă şedinţa Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, care-a făcut uitată decizia anterioară a majorităţii parlamentarilor. Una peste alta, nici Parlamentul, nici Guvernul şi nici Preşedinţia nu au luat vreo poziţie oficială. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut voie primului ministru să ia cuvântul şi să exprime el, ca diplomat, o poziţie a domniei sale. Ei, ţi-ai găsit! Primul ministru Emil Boc s-a opus. În schimb a perorat el pe tema bunelor relaţii dintre România şi Ungaria, la care s-a ajuns cu greu. Numai că nu i-a făcut statuie lui Victor Orban, dar mai are timp. Oricum, după comportamentul de sâmbătă până miercuri seara, acuzaţiile că Guvernul Boc este marioneta lui Victor Orban sunt perfect argumentate. Noroc că opoziţia, adică USL, a luat o poziţie oficială în nume propriu.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here