Dispută politică pe tema pensionării minerilor

1583

Cele două proiecte de lege care vizează pensionarea mai devreme a minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia au primit, miercuri, aviz negativ în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților. Informația a fost dată publicității de către deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu. „Ce facem? Cât mai răbdăm să ne discrimineze și să își bată joc de noi?”, a reacționat imediat un lider de sindicat. Șeful PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, îl acuză pe Vîlceanu de „manipulare grosolană”, susținând că proiectul PSD abia urmează să fie dezbătut, avizat și trimis în plen pentru votul final.

„Mi-am susținut proiectul care se referă la încadrarea angajaților în condiții de muncă speciale, ceea ce ar duce la pensionarea mai devreme a unor salariați din CEO. Ministerul Muncii nici nu a vrut să asculte argumentele mele. Guvernul, prin Viorica Dăncilă, a dat aviz negativ, umplând pagini întregi cu contraziceri”, susține Dan Vîlceanu. Potrivit parlamentarului PNL, pe ordinea de zi ar fi fost și proiectul PSD, care prevede reducerea vârstei de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite. Și acesta a primit aviz negativ, a mai spus Vîlceanu. „«Salvatorii» CEO de la Gorj nici măcar nu au venit să-l susțină în comisie. Ba mai mult, eu am votat pentru proiectul lor, în timp ce PSD a votat împotrivă. Pe ordinea de zi a fost și proiectul de prelungire a termenului pentru condițiile deosebite din CE Oltenia, proiect inițiat de mine după ce Guvernul a refuzat în scris să prelungească termenul. La presiunea publică, Guvernul a dat o ordonanță pentru prelungirea cu un an, iar în comisie am obținut o prelungire de trei ani. La toate aceste propuneri votul din comisie a fost de respingere, însă decizia finală este la plen”, a mai afirmat Vîlceanu.

„Prea de multe ori am fost prostiți și mințiți”
Reacțiile din partea angajaților CE Oltenia nu au întârziat să apară. „Tocmai am aflat că proiectele de modificare la Legea Pensiilor, făcute pentru a fi redusă vârsta de pensionare a minerilor și energeticienilor, au fost respinse în Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Ce facem? Cât mai răbdăm să ne discrimineze și să își bată joc de noi? Pun biruri peste biruri pe munca noastră, ca să se lăfăie ei cu salarii nesimțite și pensii speciale, iar pe noi ne condamnă să muncim până la moarte. (…) Zeci de ani la rând, minerii și energeticienii din Oltenia au fost discriminați în legea pensiilor. Prea de multe ori am fost prostiți și mințiți până acum!”, a precizat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari. „Grevă în toiul iernii și văd ei atunci”, a postat un alt miner, în vreme ce un altul a spus că „posesorii de pensii speciale votează doar în favoarea lor”.

„Manipulare grosolană”
Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, îl contrazice pe Vîlceanu și îl acuză de manipulare. „Sunt mai multe proiecte la Camera Deputaților. Am văzut o manipulare, nu aș putea spune mincinoasă, că este un termen foarte greu, grosolană făcută de un coleg de-al nostru, în sensul că spunea că în Comisia de Muncă au fost respinse acele proiecte. Total eronat! Într-adevăr au fost respinse proiectele deputatului Vîlceanu, am înțeles că la comisie s-au discutat și acceptat anumite lucruri, în sensul că unele din propunerile respective se vor găsi în viitoarea legea 263 a pensiilor, dar în ceea ce privește pensionarea minerilor, proiectul depus în Senat de parlamentarii PSD a ajuns la comisia de Muncă din Camera Deputaților, dar nu s-a votat ieri, deci foarte clar. Proiectul se află la comisie și urmează să fie dezbătut, discutat, avizat și trimis în votul final”, a anunțat Weber la un post local de radio. Circa opt mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia lucrează în condiții deosebite de muncă.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Nu ati fost prostiti, nici acum nici altadata, nici de astia nici de ceilalți, fiindca pe prosti nu si cum sa ii faci mai prosti si nici mai deștepți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here