Directorul şi cumnata, colectori ilegali de fonduri?! – Scandal pe banii de protocol, la Liceul Roşia de Amaradia

729

IMG_7297Directorul Grupului Şcolar Industrial Roşia de Amaradia, Nicolae Diaconu, şi cumnata acestuia, Luminiţa Sandu, profesoară în cadrul instituţiei de învăţământ sunt acuzaţi de unul dintre elevii şcolii de abuz în serviciu şi de folosire în mod nejustificat a banilor colectaţi de la beneficiarii cursurilor de instruire pentru maiştrii.

Nicolae Gabriel Cotojman se plânge astfel că fosta sa dirigintă, Luminiţa Sandu, ar fi colectat de la grupa din care el făcea parte, diverse fonduri pentru ,,petreceri, cadouri şi plimbări”. Mai mult, pentru că nu a dat bani de protocol şi 200 de lei pentru amenajarea unei clase la examenul de absolvire, acestuia i s-ar fi refuzat examinarea. Ambii învinuiţi susţin că acuzele lui Cotojman nu ar fi adevărate, profesoara menţionând că reclamantul ar avea ,,ceva personal” cu ea. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) Gorj a declanşat o anchetă în acest caz, în paralel cu ancheta desfăşurată de magistraţii Parchetului Judeţean Gorj.

img850Directorul liceului din Roşia de Amaradia, Nicolae Diaconu este, de asemenea, şeful organizaţiei PDL din această localitate în timp ce cumnata sa, Luminiţa Sandu, este şefa organizaţiei de femei de aici. Ambii sunt consilieri locali PDL, în cadrul Consiliului Local Roşia de Amaradia, fapt care face ca acuzele făcute pe numele lor de Gabriel Nicolae Cotojman, să fie foarte serioase. Din acest motiv, probabil, şi primul-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a răspuns prompt acestei sesizări depuse de reclamantul Nicolae Gabrile Cotojman, localnic din Roşia de Amaradia, în prezent şomer.

Proiecte cu bani de la elevi

Cotojman susţine că în anul şcolar 2009-2010 s-a înscris la şcoala de maiştrii din cadrul Grupului Şcolar Industrial Roşia de Amaradia, plătind o taxă de şcolarizare de 350 de lei. În primul an de studiu, acesta la fel ca şi colegii săi 42 la număr, au avut-o dirigintă pe Luminiţa Sandu. Cotojman susţine că profesoara, în loc să le predea ceva “era preocupată de strângerea de fonduri pentru diverse petreceri, cadouri şi plimbări”. Fostul elev susţine astfel că diriginta ar fi strâns, din proprie iniţiativă, 2700 de lei de la o parte dintre cursanţi, colegi de ani cu Cotojman. “Pentru aceşti bani s-au iscat discuţii şi ca să se piardă orice urmă de bănuială împotriva ei a fost încheiat un proces verbal prin care se arăta că din banii respectivi s-ar fi cumpărat haine ţigăneşti pentru trupa de dansuri a elevilor de la gimnaziu şi mânare pentru puşcăriaşii care au venit să spargă lemne la şcoală”, a declarat Cotojman spunând că nu i se pare normal ca el sau colegii săi să dea bani din buzunar pentru aceste achiziţii, mai ales că el este şomer.

Examen contra cost

Acuzele fostului elev nu se opresc aici, acesta menţionând că la examenul de absolvire, directorul şi cumnata sa le-ar fi condiţionat participarea maiştrilor aici dacă nu plătesc 200 de lei de persoană. Pentru a se acoperi, celor în cauză li s-ar fi spus că banii vor fi utilizaţi pentru ,,amenajarea unei clase”. “Pe lângă aceşti bani, 200 de lei, sau mai dat alţi 100 de lei pentru masa de protocol şi cadouri. Banii au fost strânşi de colegii mei, Gheorghe Luţă, şi Alexandru Pănoiu. La aceste sume li s-au mai adăugat încă 10 lei de persoană pentru achiziţionarea unor tonere şi topuri de hârtie pentru imprimantele din şcoală”, a declarat, în continuare, Gabriel Cotojman. Pentru proba practică, reclamantul susţine că s-ar fi deplasat la Târgu-Jiu cu maşina colegului său , şi ar fi cumpărat 40 de pânze de bonfaier, 40 de pietre abrazive şi 4 pachete cu electrozi, materiale necesare pentru susţinerea probei practice de la finalul şcolii de maiştrii. Cele cumpărate au fost date şcolii după terminarea examenelor.

Atenţionaţi să tacă

Pentru că deja la ISJ Gorj ajunseseră două sesizări anonime legate de felul în care se colectează banii de la elevi, în momentul în care maiştrii susţineau proba scrisă a examenului de absolvire, inginera Irina Sichitiu ,,ne-a atenţionat că în şcoală se află o comisie de control de la inspectorat, iar în cazul în care vom fi întrebaţi dacă ni s-au cerut bani, noi să spunem că i-am strâns din proprie iniţiativă”, a completat Cotojman. Acesta susţine că în acest context cursanţilor li s-au adus şi subiectele gata rezolvate, în timp ce la unii dintre colegi “li s-au trimis subiectele prin sms”.

La proba orală însă, reclamantul a fost eliminat din sală, pe motiv că nu ar fi plătit cei 200 de lei, fapt pe care l-au făcut toţi cursanţii fără să crâcnească. Mai puţin însă Cotojman care susţine că nu avusese bani la el. Pentru acest lucru, el a stat în sala de examen 40 de minute fără să fie examinat, în timp ce inginerul Daniel Răducan care trebuia să îl asculte i-ar fi spus că nu are “undă verde de la directorul şcolii”. Două persoane nu au susţinut examenul pentru că nu au plătit, Cotojman şi Minel Băcănuşi. Ambii au fost chemaţi apoi de directorul şcolii să revină la examen, doar Băcănuşi întorcându-se din drum pentru a reveni la şcoală.

Bani fără chitanţă

Cotojman susţine că s-ar fi dus la secretariatul şcolii să plătească totuşi cei 200 de lei dar a fost refuzat de secretarul şcolii, Dinel Diaconescu, care i-a transmis că nu îi poate da chitanţă pe bani.

Pentru că ar fi refuzat să achite banii fără pretenţii, Cotojman susţine că a fost respins la examen pe motiv de neprezentare.

“Cum este posibil să fiu promovat la două probe şi să renunţ aşa la ultima. Am fost respins că nu am dat banii ceruţi. Am contestat însă ultima probă a examenului”, a declarat, apoi, reclamantul care susţine că de ani de zile s-ar cere bani cu neruşinare la examenele de absolvire, ilegal.

Fostul elev susţine de asemenea, dând exemple, că anumiţi elevi care nu au frecventat deloc cursurile s-au trezit înscrişi la examen şi au fost declaraţi admişi. Într-o astfel de situaţie găsindu-se chiar nepotul fostei diriginte. Omul susţine că la seral ar fi înscrise persoane care nu frecventează cursurile deloc fiind plecaţi la muncă în străinătate, iar anumite persoane au fost trecute drept neşcolarizate dar au promovat examenul de absolvire.

Sandu: “Sunt vizată deoarece pot ocupa postul de director adjunct”

Luminiţa Sandu susţine că nimic din cele reclamate de Cotojman nu ar fi adevărate. Profesoara menţionează că reclamantul ar avea cu ea ceva personal, ea devenind o ţintă după ce s-a auzit că va ocupa postul de director adjunct al şcolii, post, în prezent, vacant.

“Este bătălie pentru o funcţie de conducere în şcoală. Acesta este de fapt substratul acestui scandal. Eu nu am strâns bani de la nimeni iar acuzaţiile sunt nefondate. La mulţi le este teamă că eu o să vin director adjunct”, a declarat profesoara.

Directorul se apără

Nicolae Diaconu, directorul liceului, susţine că nimic din cele spuse de Cotojman nu ar fi adevărate, singura taxă impusă maiştrilor fiind cea de înscriere de 350 de lei. “Nimeni nu a strâns nici un ban. Nici un cadru didactic nu a făcut asta eu am stat de vorbă cu ei”, a declarat directorul care susţine că nu i s-a părut normal să desfăşoare însă propria anchetă în unitatea de învăţământ, mai ales că acuzele la adresa dascălilor şcolii erau destul de grave. Directorul menţionează, de asemenea, că nu s-a gândit să îi pună pe profesori să facă declaraţii scrise legate de acel scandal şi nici să ceară părerea elevilor care au susţinut examenul.

Mitescu impune anchetă

Inspectorul adjunct al IŞJ Gorj, Gheorghe Mitescu, susţine că astăzi va declanşa o anchetă la nivelul unităţii de învăţământ. “În acest caz s-au mai făcut două sesizări anonime.

S-a mai făcut o anchetă acolo dar vom mai trimite încă o echipă să verificăm, acuzele sunt grave. Dacă se vor dovedi reale vom lua măsurile care se impun”, a declarat Mitescu.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.