Directorul Hortopan, cercetat penal pentru abuz în serviciu

471

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean “Al.Ştefulescu” din Târgu-Jiu este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru abuz în serviciu. Hortopan trebuie să dea explicaţii în faţa procurorilor deoarece şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, ceea ce ar fi dus la distrugerea unei porţiuni din aşezarea romană de la Bumbeşti-Jiu. Distrugerile sunt provocate de lucrările care se realizează acum la DN66.

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Gorj a comunicat, în scris, că urmare a unei plângeri legate de felul defectuos în care muzeografii Muzeului Judeţean “Al. Ştefulescu”, desemnaţi cu supravegherea arheologică a lucrărilor de reabilitare a DN66 Târgu-Jiu- Petroşani, şi-au exercitat atribuţiile de serviciu, procurorii Parchetului Târgu-Jiu au în cercetare aspectele astfel sesizate. S-a întocmit însă dosar penal doar pe numele directorului Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, acesta fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Cert este că în arealul arheologic de la Vârtop s-a intervenit cu buldozerul şi asta recent. Mai precis, din neglijenţa arheologilor de la Muzeul Judeţean Gorj, conduşi de Hortopan, situl arheologic de la Vârtop a fost distrus prin intervenţia cu acest utilaj, specialiştii instituţiei de cultură neatenţionând firmele care lucrează în zonă să fie atente că acolo este un spaţiu ce nu trebuie atins.

Se răspunde penal pentru distrugerile provocate
În zonă sunt elemente de fortificaţie romană care trebuie protejate, în schimb asupra lor, pentru amenajarea DN66, s-a intervenit cu utilaje grele. Reprezentanţii firmelor în cauză sunt absolviţi de vină, dar vor răspunde penal cei care au permis, din neglijenţă, intervenţia lucrătorilor în situl arheologic, lucrarea penală aflată în desfăşurare stând mărturie că cele întâmplate nu sunt de joacă.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here