Directorul Centrului de Cultură şi Artă, pe făraş – Patimile lui Brâncuşi, după Buliga

475

DSCN0116Încă nu se ştie nimic precis despre auditul financiar cerut de Primăria municipiului Târgu-Jiu asupra în legătură cu gestiunea „epocii” Sorin Lory Buliga la cârma Centrului de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi”.

Directorul Buliga şi reorganizarea Centrului, manageriat defectuos de către domnia sa, vreme de şase ani, sunt în amorţire.

Situaţie încă neclară
Deşi presa şi lumea îl credeau demis, Sorin Lory Buliga este încă pe funcţia de director dar… suspendat. Primarul Florin Cârciumaru nu a luat încă o decizie, aşteptând rezultatele definitive ale auditului. Cert este că, în locul Centrului actual va apărea o direcţie în cadrul primăriei, cu activitate complexă – turism şi cultură, aici incluzând şi operele lui Constantin Brâncuşi, dar şi alte atracţii culturale şi turistice din Târgu-Jiu. Si nu numai. Cum primăria are în vedere crearea unei noi structuri care va înlocui Centrul de Cultură şi Artă „C. Brâncuşi se aşteaptă şi propunerile membrilor Consiliului consultativ pe probleme de cultură al primarului. După cum afirmă purtătoarea de cuvânt a primăriei, Ramona Evulescu, va fi organizat un concurs pentru a se stabili conducerea noii structuri. Cine va participa la concurs şi data acestuia sunt necunoscute. „În primul rând se doreşte realizarea unei adevărate industrii, care să aibă ca punct de plecare operele şi viaţa lui Constantin Brâncuşi – pliante, suveniruri, organizarea de evenimente şi altele. Vrem să iniţiem şi alte proiecte culturale, să dezvoltăm viaţa artistică a oraşului, să ne îmbogăţim cultura. Ne gândim la proiecte inedite şi se va accentua promovarea adevăratelor valori ale culturii şi turismului în Gorj”, ne-a mai declarat Ramona Evulescu.
DSCN0115Dispariţia revistei „Brâncuşi”
Întrebată ce se va întâmpla cu organizarea anualelor simpozioane „Brâncuşiana”, programate de fostul „factotum” pe 26-27 mai, Ramona Evulescu n-a putut da un răspuns. Cu toate că manifestările similare din anii 2008 şi 2009 au avut loc cu invitaţi aduşi mai mult pe sprânceană, după cum avea chef directorul, revistele „Brâncuşi”, care urmau să conţină comunicările ştiinţifice prezentate, doi ani la rând, nu au mai fost editate. Nimeni nu ştie ce s-a ales de respectivele comunicări şi dacă revistele „Brâncuşi”, pe anii respectivi vor mai apărea. Ni s-a dat de înţeles că se va lua legătura cu dl Buliga şi se vor lămuri lucrurile. Numai că omul Sorin Lory Buliga a fost mai interesat de propria-i operă şi nu de obligaţiile sale ca şef al unui Centru de Cultură şi Artă „C. Brâncuşi”.
Deconturi ilegale
Surse din Primărie spun că la controlul financiar au apărut niscaiva deconturi ilegale ale prolificului autor Buliga, care s-ar fi deplasat pe la Paris cu soţia şi copilul la unele lansări de carte. Este principalul motiv pentru care el a devenit indezirabil. Atât de mult îl interesa pe doctorul în geologie Sorin Lory Buliga soarta imaginii şi moştenirii Brâncuşi încât îşi invita, pe banii primăriei, pe profesorul universitar dr. Grigore Zmeu, la care este înscris pentru un doctorat nou. În estetică de data aceasta.
Ce mai face geologul doctor? A încercat să devină membru al UAP, la secţia critică de artă. Fără succes. Totuşi, nu se lasă. Mai nou doreşte să bată la uşa aceleiaşi Uniuni a Artiştilor Plastici din România, la secţia sculptură. Îl susţine cu referat sculptorul austriac de DSCN0119naţionalitate română Remus Botar-Botarro, acela care se afla în spatele proiectului eşuat cu realizarea, tot pe banii primăriei, a unei statui Brâncuşi de doi metri. Şi care-ar fi costat nu mai puţin de două milioane de euro! În plus, mai anii trecuţi, brâncuşiologii din ţară, printre care reputaţii Barbu Brezianu, Ion Pogorilovschi şi Vasile Vasiescu apreciau că respectivul sculptor ar fi în fruntea unei reţele de falsificatori internaţionali ai operelor brâncuşiene.
Donaţie ratată!
Dealtfel, regretatul brâncuşiolog Ion Pogorilovschi n-a mai fost invitat la simpozioanele „Brâncuşiana” din cauza opoziţiei sale ferme faţă de impostura şi josnicia falsificatorilor. Nu mai conta banalul fapt că domnia sa semnase un referat în care-l recomanda pe tânărul dr. inginer geolog Sorin Lory Buliga la cârma Centrului de Cultură şi Artă „C. Brâncuşi”, în anul 2004. Şi tot lui Buliga i se mai poate reproşa o mare pierdere. Ion Pogorilovschi i se adresase primarului Florin Cârciumaru, cu dorinţa domniei sale de a-şi dona colecţia de cărţi rare despre Constantin Brâncuşi din biblioteca sa Târgu-Jiului. Primarul Cârciumaru l-a lăsat pe Pogorilovschi la mâna directorului Buliga. Din păcate, vara trecută, criticul de artă posesor al unei importante colecţii de carte Brâncuşi s-a stins din viaţă. Fără să fi lăsat vreun testament. În loc de cărţi cu şi despre Brâncuşi, apărute pe toate meridianele lumii, ne-am ales doar cu cărţi semnate de Sorin Lory Buliga. Scriitor ce bate şi la porţile Uniunii Scriitorilor din România, susţinut cu referat de binevoitorul critic Gheorghe Grigurcu. Un om de litere gorjean mai puţin apropiat de opera lui Brâncuşi, dar nelipsit de la chiolhanurile organizate după simpozioanele „Brâncuşiana”.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here