Directoarea Colegiului Tehnic Motru împarte orele de socio-umane și disciplinele economice pe preferințe! Rușeț are protecție la ilegalități de la inspectorul general adjunct Rușeț

4777

Directorul Colegiului Tehnic Motru, Adela Rușeț, este acuzată de un profesor suplinitor că distribuie orele de socio-umane și disciplinele economice, 30 la număr, doar cui vrea, beneficiind de protecția soțului său care este inspector general adjunct și se ocupă tocmai de mobilitatea cadrelor didactice. Profesorul suplinitor a predat o parte dintre orele în cauză încă din 2014, dar, s-a trezit acum că ele au dispărut subit, directoarea motivând că este treaba ei cui oferă orele, având grijă doar de titulari. Inspectoratul Școlar Gorj a fost sesizat, în scris, de lipsa de transparență din unitatea de învățământ motreană, dar nu a oferit încă un răspuns oficial în acest sens. Jonglarea cu orele în cauză pare premeditată, deoarece profesoara reclamantă va fi scoasă din liceu, iar orele acesteia vor fi oferite, cu siguranță, unor altor persoane agreate de cuplul Rușeț. Directoarea școlii neagă însă acuzațiile și chiar reinventează metodologia, condiționând acordarea orelor printr-un acord de principiu în care subliniază că se impune ,,realizarea în totalitate a planului de școlarizare”.

Ramona Nibu este cadru didactic suplinitor al Colegiului Tehnic Motru încă din anul 2014. Aceasta a predat timp de șase ani o parte dintre disciplinele socio-umane și tot o parte din disciplinele economice ale unității de învățământ. Activitatea cadrului didactic în cauză nu a fost pătată de vreo cercetare disciplinară, ori de vreo sancțiune pe linia activității profesionale, profesoara fiind chiar mulțumită de colectivul școlii, neavând divergențe cu nimeni. Ramona Nibu spune că a obținut nota 8.24 la concursul național de titularizare de anul trecut, are Definitivatul luat și este înscrisă la gradul II. Orele făcute de acest cadru didactic aparțineau unei profesoare titulare care, în decembrie 2019 a demisionat din post. Acest lucru trebuia să-i ofere un avantaj Ramonei Nibu, în schimb, profesoara s-a trezit, la finalul lunii trecute, că orele pe care le-a făcut în ultimii ani au dispărut, pur și simplu din bugetul unității de învățământ. Practic, Ramona Nibu a sesizat că directoarea unității a publicat drept vacante în lista posturilor doar patru ore din cele făcute de aceasta, din cele 15, deși acestea aparțineau unui titular. De asemenea, Rușeț a mai publicat doar trei ore din discipline economice. Când a sesizat că restul orelor lipseau, profesoara Ramona Nibu s-a adresat directoarei, cerând explicații verbale. I s-a comunicat că orele nu mai sunt, fără multe alte explicații. Un singur lucru a spus, acela că s-au făcut completări. Profesorul suplinitor s-a adresat, drept urmare, în scris, IȘJ Gorj cerând astfel să i se motiveze unde sunt orele făcute de ea până recent.
Sesizarea s-a înregistrat la IȘJ Gorj pe data de 2 iunie 2020, aceasta având nr.7488.

Familia Rușeț, pe aceeași linie a ilegalității
Răspuns la această sesizare nu s-a primit de la IȘJ Gorj, dar, în ziua depunerii documentului, profesoara a fost chemată în ședință la Inspectoratul Școlar și i s-a confirmat verbal că orele există și că are dreptate. Nu i s-a comunicat însă dacă le și poate obține. În aceeași zi, profesoara a avut o discuție cu inspectorul școlar general adjunct, Nicolae Rușeț, care se ocupă chiar de mobilitatea cadrelor didactice, iar acesta i-ar fi spus că orele nu există, și acesta având ore în școală, pe motiv că nu se va realiza planul de școlarizare. Practic, soțul are același argument cu cel al soției… Acest lucru este însă contestat de profesoara care spune că niciodată liceul nu a fost în situația de a nu realiza planul de școlarizare, IȘJ Gorj aprobându-i opt clase, cinci de liceu și trei de profesională, lucru aflat pe site-ul instituției. Practic, soțul i-a ținut parte soției sale, care ar fi fost sancționată, dacă solicitarea cadrului didactic se dovedea ,,reală”.

Liberala Cochină, obligată să verifice activitatea adjunctului, coleg de partid
Drept urmare, două zile mai târziu, profesoara face o nouă sesizare scrisă către IȘJ Gorj, în care argumentează, din nou, existența orelor împărțite după bunul plac al directoarei. Reclamanta întreabă, în documente, de ce IȘJ Gorj, condus pe linie politică de PNL, ,,nu a avut capacitatea de a corecta abuzurile făcute de conducerea școlii”. IȘJ Gorj mai este anunțat, pe această cale, că, acest cadru didactic se va adresa instanței de judecată, Ministerului Educației și altor foruri care îi pot face dreptate în această cauză. Nici până în acest moment, IȘJ Gorj nu a comunicat nimic, în scris, dascălului reclamant.
Instituția întrebată cum comentează situația de la Colegiul Motru, nu a oferit, ieri, un răspuns solicitării cotidianului Gorjeanul.

Profesoara, lăsată fără serviciu!
Ramona Nibu susține că nedreptatea care i se face va duce la situația de a-și pierde locul de muncă, toată activitatea ei profesională, din ultimii ani, fiind în zadar. ,,Eu am cerut viabilitatea postului, conform metodologiei, dar, mi s-a răspuns că nu sunt orele. În această situație, eu nu pot beneficia nici măcar de continuitate, lucru care nu este luat în considerare, nici de conducerea școlii, nici de IȘJ Gorj. Mi se face o cruntă nedreptate și nu îmi explic, deocamdată, de ce. Este incorect că orele pe care le-am făcut în ultimii ani au dispărut pur și simplu, deși la un calcul simplu, pe formula Ministerului Educației, acestea sunt încă în școală. Aștept ca Ministerul Educației să corecteze această ilegalitate, în caz contrar mă voi adresa instanței de judecată”, a declarat, pentru Gorjeanul, Ramona Nibu.În replică, directoarea liceului Adela Rușeț susține că ea nu a ascuns orele, că acestea există, dar vor fi date profesorilor titulari, chiar dacă majoritatea au catedre complete la această oră. Practic, titularii vor avea parte și de plata cu ora, pe motiv că aceștia sunt ,,amărâți” și ar avea nevoie de bani în plus. ,,Eu trebuie să am grijă de titularii școlii, nu de suplinitori. Nu am ce să îi reproșez doamnei Nibu, dar trebuie să vină în școală pe ușa din față..”, a declarat directoarea Rușeț.Mai mult, aceasta susține că ar fi respectat proiectul planului de încadrare, dar nu a știut să explice unde scrie în metodologie că ,,vacantarea orelor se va face abia atunci când se va realiza în totalitate planul de școlarizare”, lucru subliniat de ea în acordul de principiu oferit cadrului suplinitor pe 9 iunie 2020.
Rușeț a mai argumentat, în acest context, că a dat orele la completare în școală, inclusiv la biologie. Asta, deși titulara postului are nevoie doar de patru ore pe an, și trebuia să primească un minim de o oră pe săptămână. În mod concret, Adela Rușeț ,,generoasă” a preferat să-i dea mai multe ore pe săptămână, rupând din cele posibil vacante.
ANAMARIA STOICA

10 COMENTARII

  1. Profesoara Nibu face circ acum, când nu ii mai ies șmecheriile cum ieșeau cu Isfan. Dar înainte era mulțumită ca i se păstrau ei. O singura data a luat nota mare. Și doar cu nota aia se fălește. Sa le scoată libere la concurs. Sa le ia cel mai bun. De ce sa le ia Nibu? Toți avem drepturi egale!!!
    Ar fi o nedreptate sa le ia ea!
    Cum puteți publica asemenea nedreptati?
    Dacă e așa de deșteaptă sa vina sa dea concurs.

    • Ana Popa – Vorbesti numai minciuni, cauta listele pe edu.ro cu notele, nu a luat niciodata nota sub 5 ca altii, iar postul la luat in sedinta publica, cu nota cea mai mare pe Gorj anul trecut.
      Tu incerci sa faci circ, sau esti un catel…., pus sa latre si el! Faci acuzatii grave la adresa ei si a fostului inspector, numai ca sa arunci cu noroi.

      • ești penibilă, doamna Nibu. Vrei sa intri in învățământ pe ușa din dos. Succes!
        P.S. Mai învață cum se scriu corect sau, s-au, la, l-a, ia, i-a. Până la urma trebuie sa știi sa scrii corect.

  2. Dacă profesorii au intrat în restrângere, trebuia să li se dea orele conform calendarului de mobilitate, care a fost înaintea viabilităţii postului(citiţi metodologia). Viabilitatea nu este titularizare. Dacă nu ştia situaţia, nu făcea sesizări. Să aşteptăm decizia finală. Decizia nu a fost luată în unanimitate în consiliul de administratie(citiţi cu atenţie documentele cand semnaţi). Sunteţi clarvazatoare de stiţi că se reduce atât de mult numărul de elevi? Dacă dumneavoastră vorbiţi de moralitate şi un profesor işi pierde locul de muncă….

  3. FLORIN ESTE UN PROSTOVAN, CARE NU STIE CE INSEAMNA SA FII PROFESOR. EL CREDE CA FACI 4-5 ORE PE ZI, DAR LUCRARI DE CORECTAT, TESTE DE FACUT, ACTIVITATI EDUCATIVE, PERFECTIONARE CINTINUA,
    SIGUR ESTI UN PROSTOVAN , CARE NU TI-A PLACUT SCOALA SI AI O URA VISCERALA PE PROFESORI!
    VAI DE CAPUL TAU!MI-AR PLACE SA RAMAI SOMER.

  4. Citind acest articol, cred că am datoria morală de a interveni cu câteva precizări. Decizia de a nu aproba cererea doamnei profesoare Nibu Ramona a fost luată de Consiliul de Administrație al CT Motru. Hotărârea nu aparține „cuplului Rușeț” cum îl numiți. Informați-vă mai bine înainte de a acuza pe nedrept. Numărul de clase pe viitor este în scădere. În plus, au intrat în restrângere profesori titulari cu peste 20 de ani vechime în acest liceu. Putem spune că și ei „au rămas fără loc de muncă”, nu? Presa ar trebui să afle mai întâi care este realitatea. Realitatea nu este cea prezentată în acest articol. Sunt membru al Consiliului de Administrație, situația a fost analizată pe bază de documente, fiecare membru al CA și-a spus punctul de vedere și decizia a fost luată în unanimitate. În plus, bugetul de ore pentru anul viitor a fost prezentat, dezbătut și aprobat mai întâi în Consiliul Profesoral. Prezentă a fost și doamna profesoară Nibu Ramona. Deci știa exact care este situația. Așa cum scrie în articol, da, a predat 6 ani în această școală. Au fost ore. Acum nu mai sunt. În viitorul apropiat nu vor mai fi suficiente ore la mai multe materii. Vor pleca din școală și alți profesori. Titulari. Cu o vechime mult mai mare. Școlile în această perioadă au lucruri mult mai importante de făcut: pregătirea examenelor naționale. Nu să răspundă unor acuzații nefondate sau unor răutăți.

  5. De ce doamna ziaristă nu a scris niciodată de rezultatele foarte bune ale Colegiului Tehnic Motru? Este urât ceea ce se întâmplă!!!! Sunt probleme cu orele și pentru titulari ! De ce nu ați specifiat ce a hotărât Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic Motru? Un director nu hotărăște singur la o școală ! Este atât de ușor să folosiți un limbaj neadecvat doamna ziaristă ! Văd că atunci când vorbiți de doamna suplinitoare folosiți,, doamna,, , când vă referiți la directorul instituției vorbiți cu,, Rușeț ,,….Probabi o să mă criticați și pe mine…dar ar trebui să vedeți rezultatele și activitatea unor cadre didactice și apoi să scrieți articole de scandal. Ce este dureros și eu am fost suplinitoare ani de zile, m-am titularizat…am muncit mult….dar niciodată nu am avut doar pretenții ! Da într-o școală trebuie să asiguri mai întâi orele titularilor !

  6. Mafia învățământului nu se starpeste niciodată. Scoateți orele sa vina cine trebuie sa le ia in funcție de medie, nu sa le opriți voi sa le împărțiți cum vreți, ca nu sunt ale voastre de acasă. Profesorii sa se mulțumească cu normele lor nu sa mai obțină și ore suplimentare și stau 4, 5 ore la scoala nu cum scrie în fisa postului 8 ore pe zi ca orice salariat. 8 ore nu le stau în școală decât ceilalți salariați, care nici sporuri nu li se mai plătesc și au de făcut hârtii peste hârtii la comanda trimise de birocratiile din inspectorate. Salariile sunt destul de bune ale profesorilor, dar unii doar știu sa încaseze banii degeaba fără sa fi avut vreun rezultat remarcabil cu vreun elev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.