Directivă de control de la Ministerul Mediului pentru apele din Gorj

599

Modul de igienizare a cursurilor de apă din judeţul Gorj va fi verificat în perioada următoare de către o comisie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma unei adrese venite de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj a continuat în teren acţiunile de igienizare a cursurilor de apă pe râul Amaradia la Drăguţeşti, pârâu Icazna la Câlnic, râu Tismana la Câlnic-Şomaneşti, râu Galbenu la Baia de Fier şi pr. Câlnic la Câlnic. „Având în vedere adresa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor cu nr. 22361/22.02.2016, în lunile martie – aprilie 2016 va avea loc acţiunea comună de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Acţiunea este coordonată de prefectul judeţului Gorj în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, cu sprijinul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. La acţiune vor participa reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, ai Gărzii Forestiere, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi ai Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Vor fi verificate cursurile de apă mici pe care s-au produs în anii anteriori blocaje care au condus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale, precum şi localităţile în care au avut loc inundaţii în urma nerealizării şi neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale”, se arată într-un comunicat transmis de conducerea SGA Gorj.
Potrivit reprezentanţilor SGA Gorj, acest control are scopul verificării următoarelor elemente: existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor; existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite; modul în care au fost realizate/întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi. Deficienţele constatate, însoţite de măsuri şi responsabilităţi, vor face obiectul unui proces verbal elaborat sub coordonarea şefului Grupului de Suport Tehnic – directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi aprobat de prefectul judeţului în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Vor fi stabilite termene pentru intervale scurte de timp în vederea remedierii deficienţelor constatate cu ocazia controalelor. Un exemplar al procesului verbal, încheiat la nivelul judeţului Gorj, va fi transmis la sfârşitul acţiunii de verificare, prin grija directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.