Gorjenii care au învăţat pe cont propriu o meserie, fără să urmeze un curs de calificare, pot obţine o certificare a competenţelor, depunând o cerere la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
Meseriaşii care au învăţat pe cont propriu şi care se află în căutarea unui loc de muncă pot primi un document care să le certifice competenţele, chiar dacă nu au urmat un curs de calificare în domeniu. Deşi această prevedere apare în Legea 250/2013, publicată în Monitorul Oficial din data de 24 iulie 2013, intrată în vigoare din octombrie 2013, până acum, în judeţul Gorj nu a existat nicio solicitare în acest sens.
“Există persoane care au învăţat o anumită meserie şi se pot specializa fără a urma un curs de formare în acest sens. Legea face posibil acest lucru, însă nu am avut deocamdată solicitări în acest sens. Cei care doresc să obţină certificare pe această cale trebuie să se adreseze cu o cerere la noi, urmând a fi programaţi, apoi, în faţa unei comisii care să certifice competenţele pe care respectivul solicitant le are. Comisia cu pricina este formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, inclusiv a noastră, ai patronatelor şi sindicatelor”, a declarat Ana-Maria Niculescu, director adjunct al AJOFM Gorj.
Noua legislaţie prevede că au gratuitate în acest sens anumite categorii de şomeri, finanţarea procesului de evaluare şi certificare în cazul lor fiind suportate din bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, pot solicita gratuit certificarea competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale următoarele categorii: persoanele care au devenit şomeri în sensul că nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât salariul minim; nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar; au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională; cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii; nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie.
Clarificări legale
La gratuitatea certificării competenţelor vor avea dreptul şi persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizaţia de şomaj şi care sunt înregistrate la AJOFM Gorj. Finanţarea se va asigura din bugetul asigurărilor pentru şomaj o singură dată pentru categoriile de persoane amintite, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.
Gorjenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, ce beneficiază, în mod gratuit, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de servicii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, au o serie de drepturi. Ei pot beneficia de informaţii şi materiale informative referitoare la condiţiile de evaluare şi certificare a competenţelor şi vor participa gratuit la toate activităţile de evaluare şi certificare.
Dacă este cazul, li se poate asigura echipament de protecţie în timpul procesului de evaluare. De asemenea, în anumite condiţii, şomerii cu pricina pot beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult o deplasare dus-întors, dacă nu se pot deplasa la unitatea de evaluare.
Izabella Molnar