Oricât au încercat să evite sindicatele şi administraţia termenul de „disponibilizare” contra unor plăţi compensatorii, acest lucru se întâmplă începând de azi, când, printr-o cerere, minerii pot să le ceară şefilor să-i trimită definitiv acasă.
Negocierile de la sfârşitul săptămânii trecute s-au concretizat printr-o înţelegere în baza căreia va fi aplicată o prevedere din Contractul Colectiv de Muncă, prevedere care permite plata a până la 29.000 de lei pentru un viitor disponibilizat. Cine nu doreşte disponibilizarea şi optează pentru a fi lăsat acasă timp de până la doi ani într-o perioadă de aşteptare are posibilitatea să fie plătit lunar cu 75% din salariul de bază, plus sporul de vechime de 25%. Minerul care alege varianta din urmă are şansa să câştige şi o jumătate de miliard de lei vechi la finalul celor doi ani de aşteptare.
Măsurile respective ar urma să fie aplicate în contextul în care administraţia şi sindicatele au negociat în ultimele zile o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor din cadrul SNLO, cele două părţi convenind inclusiv diminuarea cheltuielilor cu activitatea sportivă. Reducerea respectivă este de 11%, administraţia şi sindicatele convenind însă să reducă şi procentul privind plata suplimentară a orelor lucrate sâmbăta, dar şi să modifice algoritmul de calcul al primei de vacanţă.
Masa şi transportul, plătite parţial
De asemenea, diurna de deplasare ar urma să fie redusă cu cel puţin 11%, iar personalul TESA şi cel operativ ar urma să suporte o cotă parte din costul mesei, lucru care nu se întâmpla până acum. Traseele de transport ale angajaţilor vor fi şi ele recalculate, iar salariaţii vor suporta, pentru prima dată, o cotă parte din aceste cheltuieli.
În plus, sindicatele şi administraţia negociază în continuare reducerea cuantumului alocaţiei de cărbune, cuantum care până acum a fost de 15 tone pentru un salariat. Tichetele cadou acordate cu ocazia sărbătorilor de Paşti, Crăciun şi Ziua Minerului vor fi, de asemenea, şi ele mai puţine, angajaţii SNLO având în 2010 fonduri alocate în cuantum de 600 de lei de persoană pentru fiecare dintre aceste sărbători. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are în momentul de faţă circa 8400 de angajaţi, administraţia şi sindicatele convenind deja ca, anul acesta, media zilnică a personalului care va rămâne acasă în şomaj tehnic să fie de 20,9%.
Gelu Ionescu