Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se realizează pe fonduri europene, datorită unui proiect european depus de Consiliul Judeţean Gorj.
Contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu două luni de zile, iar durata de implementare este de doi ani. Până în prezent nu a fost posibilă începerea lucrărilor din cauza instabilităţii vremii.
În doi ani de zile municipiul Târgu-Jiu va dispune de un Ambulatoriu (Policlinică) conform normelor europene. Totul se datorează eforturilor depuse de Consiliul Judeţean Gorj pentru a obţine finanţarea lucrărilor din fonduri externe, ceea ce s-a şi întâmplat. Din păcate, din cauza vremii instabile cu care ne-am confruntat în ultimele săptămâni, nu a fost posibilă începerea lucrărilor. Totuşi, „cu banii europeni nu te joci. Proiectul e semnat şi se derulează etapele prevăzute. Important este că se va moderniza Ambulatoriul cu ajutorul fondurilor europene”, subliniază Constantin Pălivan, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Reabilitare completă şi dotări de ultimă generaţie
Proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu presupune ample lucrări. Îmbunătăţirea serviciilor oferite de Policlinica Târgu-Jiu se va face şi prin eficientizarea fluxurilor sanitare specifice, ca urmare a asigurării unor condiţii termice, de ventilaţie, sanitare, de circulaţie şi evacuare, corespunzătoare activităţilor medicale. Printre lucrările realizate se va urmări şi creşterea gradului de confort al pacienţilor atât în perioadele caniculare, cât şi în cazul unor temperaturi exterioare scăzute; mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian prin asigurarea unei termoizolaţii şi ventilaţii eficiente; creşterea de protecţie la incendii; asigurarea accesabilităţii persoanelor cu handicap prin crearea de facilităţi şi respectarea exigenţelor specifice persoanelor cu dizabilităţi. Se va avea în vedere şi optimizarea cheltuielilor cu utilităţile, ca urmare a scăderii consumurilor de energie electrică şi termică, şi reducerea substanţială a cheltuielilor cu reparaţiile şi întreţinerea curentă a ambulatoriului. Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, un aspect semnificativ în cadrul proiectului este reprezentat de dotarea cabinetelor medicale cu mobilier şi echipamente specifice infrastructurii serviciilor de sănătate. Dintre acestea, merită amintite: echo doppler vascular cu sondă pentru vase cerebrale, electromielograf, ecograf oftalmo, electroencefalograf, Doppler vascular periferic, ecocardiograf cu Doppler color, ecograf 3D, histeroscop 3D electrocardiograf, spirograf, etc.
Minodora Sucea