Despăgubiri pentru terenurile afectate de minerit. Primar: Sumele sunt foarte mici!

1602

Noi negocieri la Roșia de Amaradia pentru plata uzufructului. Circa 150 de proprietari de terenuri urmează să primească despăgubiri de la Complexul Energetic Oltenia. Și asta pentru că pământul oamenilor a fost afectat de activitățile miniere, iar compania nu a reușit să-l redea în circuitul agricol. Negocierile încep de luna viitoare, anunță primarul Liviu Cotojman. Oamenii sunt însă nemulțumiți de sumele primite, undeva la 1.000 de lei pentru o jumătate de hectar de pământ.

Ca în fiecare an, cetățenii din comuna Roșia de Amaradia, care au predat terenurile către minerit, pentru a se căuta cărbune, sunt chemați la negocieri în vederea stabilirii despăgubirilor.
Primarul Liviu Cotojman spune că sunt aproape 200 de hectare de teren care nu au fost redate în circuitul agricol. Pentru această suprafață de pământ, compania de stat plătește uzufruct.
„An de an se fac astfel de acțiuni pentru uzufruct cu proprietarii de terenuri de pe raza localității. Sunt undeva la 200 de hectare de teren, proprietăți ale cetățenilor, aflate în perimetrul minier. Complexul Energetic Oltenia plătește uzufruct pentru neredarea pământului în circuitul agricol”, ne-a declarat primarul comunei Roșia de Amaradia.

Negocieri întârziate
Pandemia de coronavirus a întârziat negocierile pentru uzufruct. Discuțiile ar fi trebuit să înceapă în luna martie. Despăgubirile se acordă pentru anul 2019.
Șefii Complexului Energetic Oltenia au anunțat însă că negocierile se vor relua începând cu 1 iulie. „Anul acesta s-a întârziat un pic din cauza situației legate de pandemia de coronavirus. Totuși, am făcut toate demersurile la Complexul Energetic Oltenia, am purtat discuții cu domnul director Burlan și dânsul a dat dispoziție să se înceapă de îndată negocierile, respectându-se condițiile impuse de starea de alertă. Am reușit să planificăm de la 1 iulie discuții cu cetățenii. Oamenii nu vor fi chemați la primărie, ci la un punct de lucru al unității miniere de pe raza localității, la sediul din punctul Corbu”, a precizat Liviu Cotojman, pentru „Gorjeanul”.
„Era și timpul, pentru că acești escroci de la CEO ne țin ocupate terenurile abuziv! Legal, după 1 an de zile după intrarea în conservare a carierei de cărbune, erau obligați să redea pământurile oamenilor în folosință”, s-a plâns un localnic.

Vor pământul înapoi
Deși cariera minieră s-a închis de ani buni, CEO nu a reușit să le redea oamenilor pământurile unde excavatoarele au căutat după cărbune.
Oamenii spun că sumele primite de la colosul energetic, de multe ori cu întârziere, sunt mult prea mici în comparație cu beneficiile pe care le-ar obține dacă și-ar putea cultiva terenurile.
„Eu am făcut nenumărate intervenții la conducerea companiei, în ideea de a reda terenurile în circuitul agricol. Și asta pentru că negocierile presupun o sumă foarte mică, nemulțumitoare pentru câtă recoltă ar putea înregistra cetățenii dacă ar avea terenurile în proprietate. Numai că problema aceasta este dificilă. Cei de la Complex, discutând cu specialiștii de acolo, mi-au spus că fie dă guvernul bani pentru redarea terenurilor în circuitul agricol, numai așa se poate, fie obțin fonduri europene, pentru că altă variantă nu există. Și în condițiile astea, cred că va trebui să mai așteptăm. Nu înțeleg de ce le convine să plătească uzufruct când ar putea să le redea circuitului agricol și să scape de această datorie an de an”, mai susține primarul din Roșia de Amaradia.
Calculul uzufructului este făcut pentru producții de grâu și porumb, pe baza datelor comunicate de Direcția Agricolă Gorj. Dar sunt și terenuri pe care s-au cultivat, în trecut, pomi fructiferi sau viță-de-vie.
„Am reușit anul trecut de-am adus plățile la zi. Oamenii ar putea primi între 1.000 și 1.200 de lei pentru 5.000 de metri. Însă, cetățenii dacă ar avea terenul redat, ar lua subvenție și de la APIA, ar obține o recoltă mult mai bună, iar beneficiul ar fi categoric mult mai mare”, a adăugat primarul Liviu Cotojman.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here