Deputat USR, despre CE Oltenia: „Anul 2020 va fi ultimul tren”

2032

Anul acesta va consemna ultima șansă pentru ca CE Oltenia să rămână și în viitor cu o contribuție însemnată în producția de energie electrică, susține deputatul USR Cristina Prună, membru al Comisiei de Industrii și Servicii.
„În România, prima fază a tranziției energetice ar însemna trecerea treptată de la utilizarea cărbunelui la gaze naturale în producția de energie electrică. Acest «switch», care se va întinde de-a lungul acestei decade, va depinde, însă, de o serie de măsuri care vor trebui să fie luate în prima parte a acestui an. Exploatarea gazelor din Marea Neagră și menținerea în viață a CE Oltenia sunt esențiale pentru viitorul sistemului energetic național”, susține Prună.
CE Oltenia ar trebui, până la finalul primului trimestru, să întocmească împreună cu BEI și cu BERD un plan de restructurare și decarbonare. Altfel, ar trebui, ca până la vară, să restituie creditul de 1,2 miliarde de lei pentru plata certificatelor de carbon aferente anului 2019.
„Termenul de martie 2020 este unul întârziat mai ales că, conducerea CE Oltenia primise încă din iulie anul trecut solicitări similare din partea fostului Minister al Energiei. Aceste planuri ar fi trebuit, cel puțin în teorie, să fie deja gata. Dacă CE Oltenia vrea să obțină finanțare prin Mecanismul 10d, anul 2020 va fi ultimul tren. Acest fond este coordonat de BEI. Statele membre UE au decis, la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, să transforme această bancă într-una care să sprijine, începând cu anul 2021, doar proiectele «verzi». Excepție vor face doar acele proiecte energetice bazate pe combustibili fosili care vor primi, până la finele anului 2020, aprobarea comisiei de experți care face validarea”, a mai susținut deputatul USR.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. nu va suparati doamna dar fara termocentrale dv. nu ati mai avea curent in casa. e adevarat ca acestea polueaza atmosfera dar au totusi niste filtre, pe cind casele particulare cu centrale pe carbune nu au niciun fel de filtre si sunt nnnn. asadar asa cum se ea taxa pe poluare la masini ar trebui si la casele cu centrale.eu ard doua ore seara si doua dimineata lemne in soba, pe cind altii in centrale ard 24 de ore carbune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here