Deputat de Gorj: Românii întorși în țară pe perioada pandemiei, șomeri fără speranță

1024

Deputatul Mihai Weber vrea să știe câți români s-au întors în țară, pe perioada pandemiei de Covid-19, și câți dintre aceștia și-au găsit un loc de muncă. În acest sens, parlamentarul PSD a adresat o interpelare către ministrul Muncii, Raluca Turcan. Tot liderul PSD Gorj mai vrea să știe care este strategia guvernului în legătură cu aceste persoane vulnerabile.

„Pandemia de COVID-19 și măsurile întreprinse odată cu instaurarea stării de urgență și de alertă au afectat întreaga economie a României. Numărul șomerilor a crescut brusc, iar rândurile au fost îngroșate de românii întorși în țară din cauza virusului ucigaș. Peste un milion de români au căutat adăpost acasă, iar față de aceștia Guvernul are o datorie uriașă. Din păcate, mulți dintre ei aleg să plece din nou peste hotare, din cauza lipsei măsurilor sustenabile, care să le asigure un loc de muncă sau crearea unor premise care să îi convingă de faptul că într-un viitor relativ scurt au șansa de a se angaja în țara lor, pe un salariu decent”, susține deputatul Weber.
În acest fel, în România există riscul ca problema familiilor destrămate din cauza plecării unor membri la muncă în străinătate să se adâncească. În astfel de momente grele, atenția Guvernului trebuie să se îndrepte spre noțiunea de familie în ansamblul său, crede liderul PSD Gorj.
„Neluarea unor măsuri urgente, de creare a unui cadru de sprijin destinat categoriilor vulnerabile, va avea ca efect pe termen mediu și lung creșterea procentului de abandon școlar, a analfabetismului și a analfabetismului funcțional, considerat și cel mai periculos pentru funcționarea statului. Mai mult, pierderea noțiunii de familie pentru viitorii protagoniști ai structurii de bază ai unui popor, aceea de familie tradițională, reprezintă, de asemenea, un pericol pentru țara noastră, în contextul în care vorbim despre evoluția României după modelul țărilor dezvoltate”, a precizat Mihai Weber.
Potrivit parlamentarului gorjean, printre măsurile anunțate de reprezentanții Guvernului se regăsesc programele de muncă sezonieră în Germania, Italia sau Spania, ori acestea nu reprezintă soluția, ci încurajează exodul românilor pe perioade foarte lungi sau definitiv stabiliți în alte țări. „Astfel, doamna ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări: 1. Conform datelor pe care le dețineți, concret, câți români au revenit în țară pe perioada pandemiei? 2. Dintre românii întorși în țară, câți au găsit un loc de muncă? 3. La nivelul ministerului pe care îl conduceți, există o strategie destinată persoanelor vulnerabile din acest punct de vedere? Dacă da, care este aceasta?”, se mai arată în textul interpelării.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here