Depistarea precoce și controlul eficient al diabetului zaharat, esențiale pentru prevenirea complicațiilor

722

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul trimestrului III al acestui an au fost diagnosticate cu diabet zaharat 321 de persoane din judeţul nostru; 83 dintre acestea sunt dependente de insulină. În total, la nivelul judeţului nostru sunt rămaşi în evidenţe 2.884 insulino-dependenţi, dintr-un total de 13.783 diabetici.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, peste 170 de țări, printre care și România marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, inițiativă a Federației Internaționale a Diabetului și a Organizației Mondiale a Sănătății. Unul din doi adulți cu diabet rămân NEDIAGNOSTICAȚI și sunt expuși unor complicații grave, ce pot produce dizabilitate și chiar moarte prematură. Depistarea precoce și controlul eficient al diabetului zaharat, esențiale pentru prevenirea complicațiilor. Diabetul zaharat este una dintre amenințările majore, pe plan global, la adresa sănătății populaționale, prevalența în creștere și complicațiile asociate generând provocări importante, atât din punct de vedere medical, cât și economic și social. În prezent, 415 milioane de oameni suferă de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimează că vor apărea în următorii 25 de ani, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF).
În Gorj, potrivit statisticilor DSP, pe parcursul trimestrului III al acestui an au fost diagnosticate cu diabet zaharat 321 de persoane din judeţul nostru; 83 dintre acestea sunt dependente de insulină. În total, la nivelul judeţului nostru sunt rămaşi în evidenţe 2.884 insulino-dependenţi, dintr-un total de 13.783 diabetici.

Sfatul specialiştilor
Specialiştii spun că, pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Diabetul zaharat poate provoca și disfuncții ale rinichilor (nefropatie diabetică). Bolile renale sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet, comparativ cu restul populației (14), iar între 20% și 50% dintre persoanele care au nevoie de dializă suferă de diabet, arată IDF (15). Și mai grav este că durata de supraviețuire a persoanelor cu nefropatie diabetică în stadiu avansat, care au nevoie de dializă, este, în medie, de numai trei ani (16).
Medicii atrag atenția că aceste complicații ale diabetului pot fi prevenite, prin menținerea sub control, în limitele normale a glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.