Demnitate

530

Ca în oricare localitate din ţară, de pe glob, din lume, în general, există populaţie umană, care diferă de la persoană la persoană, având trăsături specifice, individuale, ce-l caracterizează pe fiecare individ. Asemenea trăsături umane, de personalitate, se referă la: sex, vârstă, grad de cultură, limbă, culoare, atitudini moral-civice.
Într-un cântec popular, îndrăgitul solist Cristian Tomohaci, referitor la demnitatea de om, evidenţiază faptul că: „a fi om e lucru mare, a fi domn e o întâmplare”. Această trăsătură caracteristică, specifică fiinţei umane, se observă la tot pasul, căci mulţi dintre semenii noştri ajungând, din întâmplare, pe diferite trepte ierarhice, uită să mai fie oameni de omenie. În cele ce urmează încerc să creionez unele trăsături umane, de toată lauda, ce-i caracterizează pe unii oameni obişnuiţi, ce pot constitui modele de urmat.
Este vorba de consăteanul nostru Trincă Nicolae, zis „Ciobănelu” pseudonim, care provine din faptul că în anii din urmă s-a ocupat cu păstoritul, iar în zilele noastre s-a dedicat lucrărilor agricole, având ca atelaje: cai, căruţă, plug, grapă, prăşitoare, pe care le foloseşte la lucrările personale, cât şi la lucrările agricole ale consătenilor săi. Împreună cu membrii familiei, formată din: Mariana soţie, Nicolae (Neluş) şi Ion Marian- copii, dau dovadă de oameni excepţionali, fiind stimaţi şi apreciaţi de majoritatea secelenilor. Cu tot inventarul agricol, de care dispun, îşi rezolvă muncile agricole personale, dar deservesc şi pe majoritatea consătenilor, respectându-şi cuvântul dat.
Pentru felul dumnealor de a se comporta exemplar, îi socotesc oameni cu demnitate ireproşabilă, constituind exemple demne de apreciat şi urmat. Cinste lor!
Alexandru Bărăscu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here