Delegație din Croația, așteptată la Novaci!

1687

După ce, anul trecut, Novaciul s-a înfrățit cu localitatea croată Dugopolje, acum, novăcenii se pregătesc să îi primească la ei acasă pe frații din Croația.

O delegație a acestora este așteptată săptămâna viitoare să ajungă pe meleagurile Gorjului, aceasta fiind prima întâlnire după parafarea acordului de înfrățire de anul trecut, semnat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de relații diplomatice între țara noastră și Republica Croația. Două fântâni ar urma să fie reabilitate în fiecare localitate implicată în proiect cu ajutorul meșterilor locali, asta ca un prim pas pentru dezvoltarea ulterioară a relațiilor dintre Novaci și Dugopolje. „A face parte dintr-un proiect româno – croat, care și–a propus să contribuie la creșterea calității relațiilor dintre România și Croația, este o onoare pentru noi, localnicii orașului Novaci. Prin reconstrucția celor două fântâni sociale tradiționale din cele 2 state europene, în Dugopolje (Croația) și Novaci(România), simbol al preocupărilor comune pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale de apă ale planetei Pământ, ne-am propus să ne familiarizăm cu geografia și natura problemelor cu care se confruntă fiecare dintre cele două state pe probleme de mediu și de conservare a arhitecturii locale. Prin organizarea unor evenimente culturale comune în cele două localități, intenționăm să stabilim o punte a cunoașterii istoriei, culturii și tradițiilor celor două comunități. Așteptăm cu nerăbdare vizita delegației croate în România cu dorința de a face cunoscută adevărata frumusețe, prea puțin cunoscută, a zonei Novaci – Rânca – Transalpina, unde locuiesc oameni harnici, serioși, cu dragoste de neam și țară, care își păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile moștenite din străbuni, unde ținuturile sunt de o rară frumusețe”, spune Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură din Novaci, implicată într-o serie de proiecte culturale ale orașului și nu numai.
Cu scopul de a prezenta si împărtăși tradițiile culturale și folclorice din Dugopolje și Novaci organizația Femina împreună cu partenerii vor organiza două evenimente de promovare culturală și folclorică în lunile mai și iulie, câte unul în fiecare țară. ,,Parteneriatul dintre Dugopoljie și Novaci este un exemplu excepțional prin care se aduce în prim plan importanța conservării arhitecturii din mediul rural. Este binecunoscut că la nivel național satele suferă din pricina degradării caselor tradiționale, cât și a elementelor de arhitectură autentic românească, de aceea acest proiect își dorește să atragă atenția asupra valorilor pe care România încă le deține cu mândrie și pe care este esențial să le aducă la lumină într-un mod care să onoreze trecutul. Păstrarea autenticității și a tradițiilor este parte din coloana vertebrală a turismului românesc și a dezvoltării rurale, de aceea întreaga echipă Antreprenorești – Adoptă un sat este onorată să fie parte din acțiuni care lasă în urma lor un impact real și un exemplu de bune practici în satele românești. Novaci și întreaga zonă Transalpina este de o reală bogăție prin frumusețea geografică și diversitatea peisajelor, și merită povestită o dată prin prisma turismului cât și datorită oamenilor care dețin gospodării și care încă au meșteșugul în inimă. România este o țară cu atâtea povești de suflet, povești care merită să fie transmise și celor de peste granițele țării, așadar această înfrățire cu Dugopoljie este cel mai frumos mod de a lega o relație pe termen lung între cele două țări”,a menționat Hildegard Brandl – leader Proiect Antreprenorești, prezentă anul trecut la Novaci alături de Maria Moța, implicată și ea în proiectul de înfrățire a celor două orașe. „E o mare binecuvântare să ai rădăcini adânci, să te fi născut și crescut într-un loc înveșmântat în tradiții și valori care, mai târziu în viață, îți dau curajul și forța necesară de a rezista oricăror încercări ale vieții. Întorcându-te de fiecare dată la ai tăi, chiar și numai cu gândul, sufletul tău se bucură și prinde din nou puteri, oricâte furtuni vei întâlni în cale, nu te doboară. A te dedica celorlalți este cel mai bun sens pe care îl poți avea în viață și e minunat să poți face asta, mai ales să deschizi porți de cunoaștere și dezvoltare pentru cei ce ne vor urma. Înfrățirea localităților noastre, Novaci și Dugopoljie, va fi un bun început pentru ambele comunități. Mulțumim tuturor pentru implicare și suport”, a transmis Maria Moța.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

  1. Da, ultimii fascisti ai Europei in vizita la cei mai saraci si inapoiati. Salutati-i cu „Za dom spremni” si va faceti frati pe viata! Garantat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here