Debutează o nouă ediţie a „Promenadei Inimilor”!

611

Clubul Rotary din Târgu-Jiu împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Forumul Naţional de Prevenție și Clubul Interact Târgu Jiu continuă programul “Promenada Inimilor 2019”, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii. Evenimentul are loc duminică, 29 septembrie 2019, ora 10.00.

Clubul Rotary Târgu-Jiu continuă și în 2019, programul „Promenada Inimilor”, proiect de amenajare a unui traseu accesibil, ce îşi propune să încurajeze populaţia oraşului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii. ,,La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?”, spune prof. dr. Dan Gaiţă, coordonator naţional de prevenţie cardiovasculară. Traseul din Târgu-Jiu are o lungime de circa trei kilometri, începând de la Poarta Sărutului din Parcul Central, oprirea fiind la Sala Sporturilor din municipiu, acolo unde câştigătorii vor fi premiaţi. Duminică, 29 septembrie 2019, ora 10.00, se va organiza pe acest traseu un cros, la care sunt invitați să participe toți locuitorii oraşului Târgu-Jiu. Organizatorii evenimentului se aşteaptă la o prezenţă numeroasă, de aproximativ 400 de persoane. Toți participanții vor primi diplome de participare, iar câştigătorii vor primi premii pentru a le aminti și după terminarea crosului că mersul pe jos sau alergatul cât mai des, sunt importante pentru menținerea sănătății.
Program iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, ,,Promenada Inimilor” a avut un succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.
Începând cu anul 2000, data de 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii. Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre. E alarmant faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Luăm serios în calcul mesajul transmis de Federaţia Mondială a Inimii conform căruia cel puţin 80 % dintre decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate, dacă principalii factori de risc, tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică sunt controlate. Societatea Română de Cardiologie se implică activ în prevenirea și tratamentul optim al bolilor cardiovasculare prin: campanii de informare și conștientizare; programe de Screening a factorilor de risc cardiovascular; programe de diagnostic precoce al aterosclerozei (înființarea centrelor regionale de coordonare a programelor de prevenție cardiovasculară); tratament de specialitate eficient (medicamentos / intervenții de urgență); optimizarea continuă a măsurilor medicale curative.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here