De ziua lor – Minerii din Gorj au avut liber iar cei din Vale au muncit

309

Angajaţii din mineritul gorjean s-au bucurat de o zi liberă de Sfânta Varvara, considerată drept Ziua Minerilor în special de angajaţii CEO din zona Motru. Colegii acestora, mineri, din Valea Jiului, nu au avut însă libere, doar cei de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului au primit însă, de Sfânta Varvara, tichete cadou în valoare de 350 de lei.

De Sfânta Varvara, minerii din Gorj au avut o zi liberă ca şi de 1 Decembrie, urmând ca de sărbătorile de iarnă, toţi angajaţii CEO, să primească prime. Până atunci însă, de Moş Nicolae, salariaţii vor primi câte 100 de lei pentru fiecare copil minor pe care îl au în întreţinere, banii urmând să intre până pe data de 5 decembrie, iar până pe 20 decembrie vor fi alocaţi şi alţi 700 de lei reprezentând prima de Crăciun. În ce priveşte programul de lucru al angajaţilor CEO, sindicatele şi administraţii au convenit ca angajaţii să funcţioneze în program normal până pe 19 decembrie, cu zilele de 1 şi 4 libere şi plătite de companie, iar din data de 20 decembrie să mai lucreze doar persoanele stabilite pentru livrări.

În Vale e jale
Spre deosebire de minerii din Gorj, colegii lor de la minele viabile din Valea Jiului nu mai beneficiază nici de o zi liberă, dar nici de adaousuri salariale, după unificarea contractului colectiv de muncă cu cel al energeticienilor de la Termocentralele Mintia şi Paroşeni. Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, spune că acordarea doar pentru partea minieră a acestor facilităţi nu ar fi fost corectă faţă de cei din energie, aşa că s-au negociat drepturi comune pentru ambele divizii. „Nu avem negociate în cadrul CCM prime pentru Sfânta Varvara. Vom negocia doar adaosurile salariale pentru Crăciun, în condiţiile în care contractul colectiv de muncă este atât pentru mineri, cât şi pentru energeticieni. Nu mai este prevăzută nici zi liberă de Sfânta Varvara pentru că, spre deosebire de colegii noştri de la Închideri de Mine, de Sărbătorile de Paşte avem o zi liberă în plus”, a spus Petre Nica.

Rugăciuni în loc de prime
În schimb, la toate unităţile miniere, înainte de intrarea în şut, ortacii s-au rugat pentru sufletele celor care au decedat în accidentele de muncă produse în subteran. La Mina Lupeni, de exemplu, în sala de apel, la ora 5.00 dimineaţa a avut loc o slujbă de pomenire, oficiată de doi preoţi din localitate, fără a fi afectată însă activitatea extractivă. Pe de altă parte, angajaţii Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului primesc de Sfânta Varvara tichete cadou în valoare de 350 de lei pentru fiecare persoană. Aceştia vor beneficia din şi de o primă de Crăciun.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here