De ce e bine să mâncăm pâine de secară

25507
paine de secaraPâinea de secară este recomandată versus pâinea clasică din făină albă sau chiar din făina neagră sau graham. Secara şi alte cereale integrale sunt o bogată sursă de magneziu, un mineral care acţionează în calitate de co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv a enzimelor implicate în utilizarea de către organism a glucozei şi secreţiei de insulină. S-a demonstrat că, prin consumul de pâine din făină de secară, se poate reduce în mod semnificativ nivelul colesterolului “rău”. Făina din secară conţine mai puţin gluten decât făina de grâu, fie ea chiar şi integrală.

Glutenul din secară este mai puţin elastic decât cel din grâu şi ca atare nu se produce efectul lipicios ca la făina de grâu şi nu se reţin gazele în aluat. Pâinea din făină de secară obţine prin coacere o crustă brună aromată şi este mai densă în comparaţie cu pâinea de grâu.

Deoarece este dificil să se separe tărâţele şi germenii de endosperma din bobul de secară, făina de secară păstrează de obicei o cantitate mare de substanţe nutritive, spre deosebire de făina rafinată de grâu care nu mai are aproape deloc proprietîţi nutritive.
Cercetările arată că dietele bogate în carbohidraţi duc la o continuă stimulare a pancreasului şi eliberare de insulină repetată. Acest tip de dietă a fost asociat cu predispoziţia la insulinorezistenţă, disfuncţia celulelor beta pancreatice şi într-un final diabetul de tip II. Studiile în domeniul nutriţiei arată că pâinea din făină integrală de secară produce un nivel al insulinei mai redus decât pâinea din făină de grâu.
În ţara noastră făina de grâu ocupă cea mai mare parte din produsele de panificaţie. Odată cu promovarea produselor sănătoase, pâinea din faină de secară începe să capete un rol mult mai important în dieta zilnică. Pâinea de secară este de un real ajutor pentru oricine încearcă să slăbească
Fibrele din pâinea de secară reduc timpul de tranzit intestinal ceea ce duce la o mai bună funcţionare a organismului şi la prevenirea constipaţiei sau a cancerului de colon.
Astăzi au loc cercetări intense privind secara având în vedere corelarea consumului de pâine de secară cu incidenţă scăzută a cancerului. Pe lângă faptul că oferă fibre, secara conţine şi agenţi protectori care împiedică dezvoltarea hormonilor ce conduc la cancer. O dietă bogată în pâine de secară ajută şi la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Pentru că este săracă în calorii şi bogată în fibre, pâinea de secară este recomandată şi pentru persoanele care doresc să slăbească.
O alimentaţie bazată pe pâine din făină integrală de secară, de cel puţin 6 ori în fiecare săptămână, este o idee bună mai ales pentru femeile postmenopauza cu un grad ridicat de colesterol, hipertensiune arterială sau alte semne de boli cardiovasculare (CVD).
Găsim la supermarket pâine din făină integrală de secară fie fabricată la noi în ţară fie pesmeţi din făină de secară importaţi din Italia. Sunt recomandaţi pentru persoanele care vor să adopte o dietă sănătoasă. O felie de pâine de secară sau pesmet care cântăreşte 10 g are în medie 30 calorii, 1 g proteine, 5,5 g carbohidraţi (dintre care zahăr numai 0,2g), lipide 0,1 g, fibre alimentare 1,5 g, sodiu mai puţin de 0,1g.
Cristina Răscol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here