* Promisiune: Ordonanţă de Urgenţă pentru veniturile de completare destinate disponibilizaților companiei
Comisia Europeană va da un răspuns cu privire la Planul de Restructurare nr. 2, la care lucrează CEO, abia în toamnă. Până atunci, Complexul Energetic Oltenia nu va primi bani pentru investiţii prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.ro.
Totul pare pe dos, sau prost înţeles de către partea română, ministrul declarând că investiţiile au fost incluse în PNRR, dar au făcut cale-ntoarsă, fiindcă nu a existat un plan de restructurare aprobat: „Ne-am fi dorit prin PNRR să fi avut şi investiţiile, sau o parte din ele, de la Complexul Energetic Oltenia. Le-am pus acolo, dar în discuţiile cu Comisia Europeană ne-au spus că, din păcate, nu pot fi în PNRR înaintea aprobării planului de restructurare şi atunci va trebui să le scoatem de acolo şi să le punem după aprobarea programului de restructurare”.
,,Ne vom aşeza la masă cu sindicatele”
Întrebat despre momentul în care se va renunţa total la cărbune, ministrul Virgil Popescu a răspuns: „Noi avem un phase-out (eliminare treptată, n.r.) pentru huilă pentru 2030, punere în siguranţă şi ecologizare în 2032. Am discutat, am negociat şi chiar astăzi (ieri, n.r.) am lucrat şi am dat o ultimă formă unei Ordonanţe de Urgenţă pentru protecţia socială a celor care lucrează în Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi închideri mine Valea Jiului.
Compania Energetică Oltenia este într-un program de restructurare şi nu vreau să avansez date de phase-out până nu avem aprobat programul de restructurare, după care ne vom aşeza la masă cu sindicatele şi vom discuta cu cărţile pe faţă. Sunt convins că vom găsi o soluţie de comun accord”.
Bani de la stat în completarea salariilor compensatorii
Virgil Popescu a dat asigurări că cei care vor fi concediaţi colectiv vor beneficia şi de venituri de completare: ,,Avem planuri foarte clare, gândim pachete de siguranţă pentru salariaţii care lucrează în aceste companii. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. O să vedeţi în perioada imediat următoare că venim exact cu Ordonanţa de Urgenţă care permite plăţi compensatorii aşa cum sunt în contractele colective de muncă şi venituri de completare între 24 şi 48 de luni pentru cele patru companii pe care vi le-am spus şi pentru companiile care vor ieşi din divizare, restructurare, aflate în zonă. Noi spunem că este un Plan de decarbonare, practic un plan de restructurare a resurselor minerale energetice pe care România le are”, a mai spus ministrul.
M.C.H.