La început a fost o idee generoasă a Rodicăi Neamţu, din Tismana, de a dărui celor asistaţi de la Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa nişte cadouri de Sărbătoarea cea mare a Naşterii Mântuitorului nostru – Iisus Hristos – Crăciunul. Cum directorul Constantin Petcoiu a recomandat celor cu iniţiativa că persoanele asistate de la Complexul condus de domnia sa au tot ce le trebuie, nu s-a renunţat la dorinţa de a dărui cadouri, dar s-a mers şi pentru a le oferi oamenilor de acolo un spectacol.
Pe generoasa Rodica Neamţu, Şefa pensionarilor şi a organizaţiei de femei din Tismana au ajutat-o mai multe persoane extrem de săritoare, dar şi nişte sponsori. Din păcate, numele sponsorilor nu-l cunoaştem pentru că şi ei sunt drept credincioşi ce nu doresc să se laude cu faptele lor, ştiind bine că lui Dumnezeu nu-I place lauda făcătorilor de bine.
Pe acest eveniment s-a pliat foarte bine şi distinsa Doamnă Elvira Şarapatin, Preşedintele Organizaţiei PSD a femeilor din judeţul Gorj. Care mi-a declarat că i-au mai sărit în ajutor şi alte organizaţii de femei ale PSD din Padeş, Tismana, Târgu Cărbuneşti, Scoarţa şi încă o comună pe care-a uitat-o. Aşa, de pildă, o doamnă profesoară din Tismana a dăruit haine, la fel ca şi familia Stăiculescu – soţ şi soţie, din Târgu Cărbuneşti. În grabă, nici n-am apucat să le aflu prenumele doamnei şi domnului Stăiculescu, un bărbat elegant care mi-a mărturisit că este născut în aceeaşi zi şi acelaşi an cu regretatul Poet Naţional Adrian Păunescu, adică pe 20 iulie 1943.
Totodată, la Dobriţa, în faţa ochilor când niţel plânşi, când bucuroşi de eveniment, s-a prezentat, cum spuneam, şi un veritabil spectacol cultural artistic susţinut de artişti gorjeni.
În acompaniamentul orchestrei Fraţilor Căpriţă, din Tismana, au cântat solistele de muzică populară Rodica Ivaşcu Mitrea, din Costeni, Simona Ciuvăţ, din Racoţi, şi tânăra Larisa Sarcină, din Izvarna.
Cele trei talentate soliste de muzică populară gorjenească, dar şi mehedinţeană – fiind din zona de interferenţă -, i-au încântat în mod deosebit pe aceia care din motive demne de înţeles, vârsta, beteşugirile şi singurătatea nu mai văzuseră şi nu mai ascultaseră muzică populară cine ştie de când. Unii dintre ei erau pe cărucioare, alţii cu cârje şi unii mai tineri au reuşit să intre şi în horele şi sârbele ce s-au încins în marea sală a Complexului de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa.
Mi-ar fi greu să înşir întreg repertoriul celor trei soliste de muzică populară, dar cea mai frumoasă şi sentimentală, care le-a mers la inimile lor însingurate celor prezenţi este un cântec interpretat de Rodica Ivaşcu Mitrea, ale cărui versuri mi le-a dictat Rodica Neamţu, ea însăşi o interpretă deosebită. Nu doar o jucătoare de hore şi sârbe ori o excelentă organizatoare de evenimente cultural-artistice ori caritabile. Cum, a fost şi acela la care-am participat, fără să fi avut voie să fotografiez. Permiteţi-mi să redau textul cântecului „Bună ziua, maică bună”, având următoarele versuri:
„Bună ziua maică bună/ Ce torci caierul de lână/ Singură şi supărată/ Faţa-n lacrimi ţi-e scăldată./ Ai crescut copii pe lume/ Bătrâneţea să-ţi aline./ Vai, degeaba i-am crescut/ Dacă parte n-am avut./ După ce s-au însurat/ Copiii mei m-au uitat./ Sunt azi pe la casele lor/ Iar eu i-aştept în pridvor,/ Cât am putut şi le-am dat,/ Au venit şi m-au căutat./ De când am îmbătrânit,/ La mine n-au mai venit./ Şi mi-e dor maică de ei/ Că sunt copilaşii mei./ După ce-oi pleca din lume,/Ar veni, dar n-au la cine/ Nici la sfat, nici la pomană/ Nici la tată, nici la mamă/ N-au pe cine să găsească/ La căsuţa părintească./”
Comentariile sunt de prisos. Gazda, directorul Constantin Petcoiu, are cu ce se mândri. Un Complex de Îngrijire şi Asistenţă curat ca o farmacie, un personal medical şi de îngrijire atent şi îndatoritor cu cei asistaţi, la care organizatorii acţiunii cultural-artistice şi de caritate din preajma Crăciunului 2015 au promis că va reveni în Săptămâna Mare a postului Sfintelor Paşti 2016.
ION PREDOŞANU