Dan Chiriac a bifat recordul european la salt cu parașuta

726

Instructorul de paraşutism Gabriel Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan “White Wolf”, s-a ţinut de cuvânt şi a stabilit un nou record european la paraşutism. El s-a lansat de la 9700 de metri, vechiul record fiind un salt de la 9300 de metri. Deocamdată se așteaptă omologarea acestuia.

Zi istorică pentru Gabriel Dan Chiriac! Pe 2 aprilie 2017, piloţii Mihai Ilie şi Mugurel Ionescu Conta l-au condus pe Chiriac la 9700 de metri, de unde acesta s-a lansat, doborând recordul european. “A fost un salt normal, dar de la o altitudine mare. Mă bucur că am reușit să realizăm acest salt; urmează să analizăm prioritățile viitoare și să identificăm sponsori pentru următoarele salturi”, a declarat Gabriel Dan Chiriac.
Zborul cu balonul cu aer cald a pornit de la Aerodromul din Sânpetru, unitate teritorială a Aeroclubului României, situată în apropiere de Braşov. După mai puțin de o oră, Gabriel Dan Chiriac s-a lansat de la o altitudine de aproximativ zece mii de metri. În timpul lansării, Gabriel Dan Chiriac a atins o viteză de 300 de km/h și abia la 4000 de metri a deschis paraşuta. A plutit aproximativ un sfert de oră, până a aterizat cu bine la sol, lângă localitatea Hălchiu, la 15 km de Sânpetru, localitatea din care s-a ridicat balonul. La acea altitudine, paraşutistul a trebuit să reziste la temperatura resimțită de corp de aproximativ -70 de grade Celsius. “A fost foarte frig”, menționează Chiriac.
Recordul de duminică va fi omologat abia după ce aparatura de zbor de la bordul balonului va fi verificată de experţi.
Recordul european din aprilie 2013 al finlandezului Timo Toivonen a fost de 9319 metri. Dan Chiriac practică această activitate din 1984 și are la activ peste 2.000 de salturi.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here