Cursuri de trei stele, la mare, pentru angajații unei primării

3113

Șaizeci de angajați ai unei primării din județul Gorj vor merge pe litoralul Mării Negre, pentru a se perfecționa profesional. Nu vor scoate niciun leu din buzunar, având asigurate cazarea și masa la hoteluri de cel puțin trei stele. Cursurile de instruire vor dura între 5 și 10 zile și vor avea loc, în plin sezon estival, în stațiunile Jupiter – Cap Aurora.

Primăria Municipiului Motru a câștigat un proiect pe fonduri europene, „pentru consolidarea capacității administrative”, în valoare de peste 500.000 de lei. Proiectul presupune, în linii mari, instruirea și perfecționarea funcționarilor publici și a personalului contractual.
Timp de doi ani, 60 de salariați vor fi formați în domeniile „îmbunătățire procese și planificare strategică”. Un titlu pompos la prima vedere și care nu spune multe. „Sunt cuprinse mai multe serii de perfecționare, cu diverse tematici. Aceasta este doar una dintre tematici și, bineînțeles, vom vedea acolo, la fața locului. Oricum, firma care va câștiga va trebui să îndeplinească niște condiții… Sunt fonduri europene care presupun mai multe servicii, iar noi, primăria, contribuim doar cu 2%. Este un proiect obținut pe mandatul meu”, a precizat primarul Gigel Jianu.

Două sesiuni, 40 de cursanți
Firmele interesate pot depune ofertele până pe data de 26 martie. Două sesiuni de formare profesională vor avea loc în acest an, în perioada iulie-august. Nu mai puțin de 40 de angajați vor urma cursul de „specialist îmbunătățire procese”.
Scopul acestuia este „de a furniza cunoștințele și abilitățile necesare pentru gestionarea și identificarea măsurilor de rezolvare a problemelor intervenite în cadrul unui proces, comunicarea și organizarea activităților la locul de muncă, proiectarea metodelor de analiză, monitorizarea și îmbunătățirea proceselor, planificarea strategică a activităților și proceselor din cadrul instituției”. Greu de înțeles pentru motreanul de rând care vrea doar o administrație publică eficientă.

Confortul de la malul mării
Cursul va dura, în total, 13 zile: 10 zile la mare și trei zile la locul de muncă, respectiv Primăria Motru, unde se va susține o probă practică.
Salariații din Motru vor fi cazați în hoteluri de cel puțin 3 stele, în camere cu regim single, neapărat dotate cu aer condiționat și internet wi-fi. Ei vor beneficia de trei mese zilnic (mic dejun bufet suedez, prânz și cină, cel puțin trei feluri de mâncare sau meniu fix la alegere). Mai mult, în timpul pauzelor de curs, participanților trebuie să li se asigure ceai, cafea, suc, gustări calde sau reci.
Alți 20 de salariați vor fi specializați în „planificare strategică”, dar abia în anul 2020. Sesiunea de formare va dura cinci zile și va avea loc tot în perioada iulie-august, în stațiunile Jupiter-Cap Aurora. „Una dintre condiții este să nu fie în prag de pensionare, că doar îi perfecționăm să ne ajute cu ceva. Luăm din toate serviciile, să fie cel puțin 1-2 oameni, ca să avem funcționari pregătiți în fiecare domeniu de activitate”, ne-a mai declarat primarul Jianu.

„Eram obligați să le facem”
Primarul Gigel Jianu spune că aceste cursuri sunt obligatorii. „Am două proiecte pe fonduri europene, pe Programul Operațional Capital Uman – POCU. Unul a intrat deja în vigoare din decembrie și se va derula pe o perioadă de trei ani. Dacă nu făceam aceste cursuri pe fonduri europene, eram obligați să dăm bani de la buget. Vom mai face pe aceste proiecte arhiva electronică, registratura electronică, retro-digitalizare, dotare cu aparatură și alte multe lucruri”, a mai precizat Jianu.
Primăria Motru are 190 de funcționari publici și contractuali. O parte dintre angajați au fost deja instruiți. „Am avut deja trei sesiuni de instruire pe primul proiect, de perfecționare a personalului public și contractual, la Căciulata”, mai spune primarul Jianu.

Consilierii locali, duși la Oradea
În luna aprilie va fi o nouă sesiune de perfecționare, de cinci zile. De această dată, pentru aleșii locali. „În a doua săptămână a lunii aprilie, la Oradea, vom avea o întâlnire cu autoritățile locale din acest municipiu care a înregistrat multe succese și de la care avem de învățat. Este o sesiune pentru toți consilierii locali”, a mai punctat primarul Jianu.
Primăria Oradea este condusă de primarul PNL Ilie Bolojan, fondurile europene reprezentând principala sursă de finanțare a marilor proiecte de investiții din oraș.
Irina IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. De ce aceste cursuri nu pot fi sustinute in orasul Motru?! Nu se gaseste o sala disponibila? Sau este obligatoriu sa se faca la mare, in sezon estival?! :))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here