Cursuri cu prezență fizică pentru toți elevii și preșcolarii până la pragul de 6 la mie. Ce măsuri se mai pregătesc pentru noul an școlar

923

Anul școlar 2021-2022 va debuta cu elevii în bănci, iar școlile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie, au anunțat, vineri, miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă. Aceștia au vorbit și despre măsurile de protecție ce vor trebui respectate în unitățile de învățământ, dar și despre scenariile în funcție de care ar urma să se desfășoare cursurile peste pragul de 6 la mie.

Anunțul a fost făcut în urma unei ședințe de lucru ce a avut loc vineri, la Palatul Victoria. „Practic, toți participanții la această discuție au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de șase la mie. Peste pragul de șase la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul 6 la mie, lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, în funcție de specificul activității, iar la carantină, sigur că da, se oprește întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menține toate școlile deschise. De ce am propus și s-a agreat la acest nivel, repet, sub rezerva validării în CNSU acest lucru? Pentru că oricum copiii circulă. Este de preferat să fie într-un mediu controlat și va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în școli foarte riguros, decât să circule în medii necontrolate. În plus, nu vor fi pierderi educaționale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. ,,(n.red. După depășirea pragului de 6 la mie) luăm în calcul următoarea variantă: preșcolarii – creșe și grădinițe – să poată participa la procesul educațional, clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinați, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați, în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică”, a mai declarat ministrul Educației.

Masca, obligatorie doar în spații închise
Purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie, dar doar în spațiile închise, a anunțat ministrul Sănătății. ,,Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la școală trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri de protecție, așa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Din acest motiv, purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste șase ani, purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activitățile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfășura în spații închise sau nu, desfășurând această activitate fără mască”, a declarat Ioana Mihăilă.
,,Referitor la orele de educație fizică, am agreat, la acest moment – decizia definitivă va fi luată, așa cum am spus, împreună cu doamna ministru, sub rezerva validării CNSU, ca orele de educație fizică să se poată desfășura în spații închise, fără mască de protecție, până la rata de infectare de doi la mie; peste această rată, să se poată efectua afară, în spațiile libere sau, dacă nu se pot efectua, din motive meteo, spre exemplu, atunci și să fie înlocuite aceste activități sportive. Ideea generală este că am agreat inoportunitatea obligativității măștii de protecție la orele de educație fizică și în alte situații; pentru învățământul special, spre exemplu, se renunță la obligativitatea purtării măştii de protecție, dar rămâne recomandare acolo unde este posibil”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Condiții pentru profesorii nevaccinați și care refuză să se testeze
Ministrul Educației a vorbit și despre ce măsuri se vor aplica în cazul profesorilor nevaccinați și care refuză să se testeze, odată cu depășirea pragului de 6 la mie: ,,Este vorba de acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de șase la mie, iar peste pragul de șase la mie, pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore – trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testați – testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea, sigur, şi testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontarea acestor cheltuieli, atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcțiile de Sănătate Publică – sigur că, în această situație, va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi care, repet, au posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, nici nu trecut prin boală și nici nu prezintă test regulat la fiecare 72 de ore. (…) Până la coborârea ratei de infectare sub șase la mie, să se odihnească puțin”.

Se vor putea organiza ceremonii de deschidere a anului școlar
Ministrul Educației a mai anunțat și că se are în vedere organizarea ceremoniilor de deschidere a anului școlar, dar doar cu respectarea anumitor condiții. ,,Pentru că școala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului școlar în spații exterioare, cu mască de protecție și cu o durată limitată la o oră, o oră și jumătate. Este vorba de aglomerări pe care să le putem permite, dar pentru a proteja elevii și personalul din învățământ, să fie în spațiu exterior și cu mască, chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măștii de protecție în incinta școlilor odată cu deschiderea unui școlar; dar este un moment special în care se creează aglomerări, sunt și elevii de vârstă mică în număr mare, sunt și părinți și în această situație. Vă spunem încă de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste condiții – mască de protecție și durată limitată în timp”, a precizat acesta.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here