Curățenie generală pe Jiu, după 12 ani!

1383

Noul șef al Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Alexandru Budulan, și-a scos la muncă de ieri colegii din subordine pentru a ecologiza circa 10 km din albia Jiului în zona Mănăstirii Lainici. Zona face parte din Parcul Național Defileul Jiului, motiv pentru care acțiunea de ecologizare a necesitat avize și aprobări peste aprobări, mai ales că este vorba de curățarea arborilor puși la pământ de ninsorile abundente din primăvara anului trecut. PET-uri și alte mizerii din albia râului s-au mai strâns și până acum, cu ocazia altor campanii, de dimensiuni mai mici, dar acum arborii au fost în vizorul zecilor de angajați ai SGA Jiu. Înarmați cu drujbe, aceștia au curățat tot ceea ce ar fi putut reprezenta un obstacol viitor în cazul unor debite mai mari de apă. „Tăiem tot ce este marcat pentru că fiecare arbore mai gros are nevoie de marcaj, la fel cum este în pădure. Aici e cu atât mai complicat cu tăiatul cu cât vorbim de un parc național. Restul, arbuști și ce e de dimensiuni mai mici putem tăia, după care trebuie să scoatem din albie toate doborâturile. Trebuie să lăsăm totul curat”, a spus unul dintre muncitorii participanți la acțiunea de ecologizare.
Directorul Parcului Național Defileul Jiului, Marin Șerban, a explicat că îndepărtarea arborilor se face doar după ce Consiliul Științific al Parcului și-a dat acordul în acest sens. Era nevoie de curățarea arborilor pentru că în cazul unor viituri aceștia reprezentau un real pericol pentru barajele de pe Jiu, precum și pentru podurile și podețele din aval. Prefectura s-a implicat și ea în acțiunea respectivă, organizând o întâlnire cu toți decidenții pentru ca lucrurile să se urnească din loc. Directorul Alexandru Buduran spune că de abia după 12 ani are loc o acțiune de ecologizare de o asemenea amploare.
„O astfel de acțiune nu s-a mai desfășurat pe Defileul Jiului de aproximativ 12 ani, în principal din cauza faptului că accesul pe malul drept al râului este foarte greoi. Acesta este și motivul pentru care trebuie să acționăm manual. Avem peste 60 de angajați din rândul personalului propriu, avem drujbe, iar cu utilaje nu se poate acționa pentru că nu avem acces pe malul drept. Acțiunea de azi se va desfășura pe o perioadă mai mare de timp pe tot sectorul vizat, de la Cariera Meri până după Mănăstirea Lainici. Pe acest sector am obținut autorizație de exploatare după mai multe demersuri făcute în acest sens. E doar începutul, vom continua pentru a evita problemele pe care le pot genera arborii căzuți după zăpezile din primăvara lui 2019. Am fost semnalați în acest sens de cei de la Parcul Național. Acum eu am preluat acest cartof fierbinte și am zis să începem o dată până nu apar debite mari din nou pe Jiu, care pot aduce cu ele pericolele despre care am vorbit”, a explicat șeful SGA Jiu. Arborii scoși din albia Jiului au fost lăsați pe mal pentru a putrezi acolo, acestea fiind reglementările din statutul Parcului Național. Muncitorii au putut în schimb să strângă din albia râului zeci de saci de PET-uri, provenite de la orașele din Valea Jiului. „Numai PET-uri și mizerii. Ne batem joc de frumusețea acestei țări!. Dacă am fi fost în altă țară și am fi făcut așa ceva acolo cred că ne omorau cei de acolo”, a spus un muncitor care a mai participat și la alte campanii de ecologizare a Jiului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here