Cumnatul lui Omar Hayssam, încarcerat la Târgu-Jiu, își cere eliberarea

1287

Mihai Nasture, cumnatul fostului om de afaceri sirian Omar Hayssam condamnat în 2016 la 24 de ani și patru luni de închisoare cu executare, pentru înșelăciune și delapidare, este deținut al Penitenciarului Târgu-Jiu. Rubedenia sirianului avea de ispășit după gratii 3 ani și patru luni de închisoare, pentru aceleași fapte, acesta fiind de altfel cel care s-a înțeles cu anchetatorii, fiind de acord să-l trădeze pe sirian, pentru reducerea pedepsei. Nasture nu agreează însă aerul din închisoarea târgujiană, motiv pentru care s-a adresat pe 19 iunie Judecătoriei Târgu-Jiu, solicitând magistraților eliberarea sa condiționată.

În noiembrie 2016, Curtea de Apel București decidea că sirianul Omar Hayssam trebuie să stea după gratii 24 de ani și patru luni în dosarul “Manhattan”. În această cauză, în care era acuzat de înșelăciune și delapidare prin intermediul unui grup de firme numit „Manhattan”, primesc sentințe cu executare și fratele sirianului, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, și doi parteneri de afaceri. Mai multe imobile, terenuri și instalații industriale, precum și peste un milion euro au fost puse sub sechestru în acest dosar. Lucrurile se agravaseră însă cu zece ani înainte de această sentință deoarece pe 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după șapte ani de la fuga sa din țară. Procesul început în 2012, în absența afaceristului, continuă atunci cu principalul inculpat în stare de arest și se termină în iarna lui 2016, cu încarcerarea respectivului și a partenerilor săi de afaceri.

Nasture vrea în libertate!
Deși sentința primită de Nasture se finalizează la începutul lui 2020, în iunie cumnatul lui Omar Hayssam, ajuns la Penitenciarul Târgu-Jiu, și-a cerut punerea în libertate. Acesta a petrecut puțin peste un an și jumătate de detenție, în timp ce, în închisoare, i s-a scos averea la mezat de firmele de executare. Dosarul lui Nasture, un VIP al Penitenciarului Târgu-Jiu, s-a înregistrat pe 19 iunie la Judecătoria Târgu-Jiu. Instanța a stabilit termen al judecării cererii pe 10 iulie. Aceasta este prima cerere de eliberare condiționată făcută de cumnatul lui Omar Hayssam, din detenție.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here