Cum se „recompensează” profesorii în prag de pensionare, la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu

3550

Cu o lună în urmă, la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu a avut loc un eveniment șocant și anume desfacerea contractului de muncă al profesoarei de istorie dr. Elena Cornoiu, aflată în prag de pensionare.

Peste o lună se vor împlini 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 – moment crucial pentru România – care avea să schimbe din rădăcini mersul societății românești, în primul rând, în plan economic, social și cultural.
Cei care au o vârstă de peste 50–60 de ani, pot să-și amintească de momentele în care femeile de serviciu, bețivii sau căutătorii de posturi călduțe, fără muncă sau răspundere, schimbau și numeau directori, stabileau reguli noi în regulamentele de funcționare a instituțiilor etc.
Același lucru se petrecea și în licee, dar mai ales în facultăți. Repetenții sau cei care nu erau dispuși să facă un efort intelectual suficient de bun, scriau pe tablele din sălile de curs tabele cu profesorii indezirabili, pe care aceștia nu-i mai acceptau. Exigența, personalitatea și profesionalismul fiind incomode pentru pleava ce-i dezavua. Acești profesori, în majoritatea lor cu doctorate, cu o experiență pedagogică deosebită, au fost tracasați și uneori îndepărtați de la catedră, iar locul lor a fost luat de persoane ce s-au dovedit a fi incompatibili cu dimensiunea și responsabilitatea ce o cerea postura de profesor.
Au trecut 34 de ani de atunci. Ne aflăm în județul Gorj, unde învățământul universitar s-a extins, cuprinzând domenii noi, formându-se o structură profesională nouă, aceea a universitarilor. Un lucru bun pentru tinerii gorjeni, care, ajunși la maturitate, să fie școliți și formați pentru a deveni profesioniști în diferite domenii, iar la rândul lor să contribuie la viitorul societății românești și nici într-un caz, rezerva culegătorilor de căpșuni și sparanghel care se află astăzi în străinătatea atât de dorită cândva și atât de neprietenoasă astăzi.
Cu o lună în urmă, la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu a avut loc un eveniment șocant pentru mulți profesori sau foști absolvenți ai acestui prestigios locaș de cultură. O profesoară de istorie ajunsă în prag de pensionare, doctor în științe istorice, cu calificative foarte bune în toată activitatea sa didactică de peste 39 de ani, cu implicări directe în activități culturale, școlare și extrașcolare, cu promovabilitate de 100% a examenului de bacalaureat, este înlăturată după o analiză sumară a activității dumneaei din ultimii doi ani, cu toate că i s-a acordat calificativul de foarte bine.
Elevii clasei unde profesoara de istorie dr. Elena Cornoiu era dirigintă, manevrați abil de conducerea colegiului, s-au plâns de exigența „excesivă” vizavi de cerințele doamnei profesoare, considerând că, prin comportamentul dumneaei au fost supuși unui sentiment de „teamă” și „anxietate”.
Una dintre întrebările puse de comisia de disciplină doamnei Cornoiu a fost: „Atitudinea dumneavoastră a creat sentimente de teamă și anxietate în rândul elevilor?” Anxietatea, conform DEX, este explicată astfel: „Stare de neliniște, de așteptare încordată însoțită de palpitații, jenă în respirație, etc, întâlnită în unele boli de nervi”. Fără comentarii.
Interesant este faptul cum, niște elevi cărora li se cere să învețe, ajung să aibă o astfel de stare (după spusele comisiei).
Ne punem întrebarea firească, de ce conducerea colegiului nu a întreprins nimic pentru a nu se ajunge în situația pe care dânșii o prezintă cu lux de amănunte în presa „de scandal” din județul Gorj, fără să amintească nimic de faptul că nu a acordat nicio sancțiune și nici nu s-a stat de vorbă cu elevii clasei în prezența doamnei diriginte, ci fără ea. Cum e posibil să desfaci contractul de muncă unui profesor în pragul pensionării și cu rezultate remarcabile pe tot parcursul carierei didactice? Există vreun interes ascuns?
Ing. Dan Toropu și col. (rtr.) Gigi Bușe

3 COMENTARII

  1. Stimați tovarăși, zahariști roșii!
    Încetați să mai victimizați o tovarășe de-ale vostre, ignorând realitatea de fapt. ”Doctorița” avea nenumărate plângeri, anterioare celei care a trimis-o acasă, tocmai pentru că avea un comportament de uliță, abuziv și nedemn.
    Adică, după voi, tovarășii acestei ”doctorițe”, să vii la ore și să navighezi pe NET în timp ce elevii au obligația să copieze ”lecțiile” trimise pe internet… vă pare a fi demnitatea unui dascăl?!
    Lăsați-o să se bucure de pensie, pentru că tragedia se amplifica cu fiecare zi.
    Șantajul tovărășec cu care gașca vă acoperea toate abuzurile, și pe care-l folosiți și voi în articolul comandat reprezintă dovada incompetenței și insalubritatea iscată de prea multele pretenții gonflabile ale intelectualilor roșii.
    Să meargă tovarășea voastră în învățământul privat, să demonstreze valoarea neînțeleasă și să-și reguleze vocabularul de țață în timpul cursurilor cu adulții!

  2. Cine sunt acesti gugustiuci care nu au nici o legatura cu invatamantul?Nu era in prag de pensionare sa ramana pe drumuri, ci i se prelungise posibilitatea sa predea peste limita de varsta.Ce stie acest plutonier de legile invatamantului ,dar si acest neica nimeni Toropu???

  3. Înainte de a-i lua apărarea doamnei și de a acuza decizia, ar trebui să știți că problemele legate de comportamentul dumneaei și de modul de a preda sunt de zeci de ani și au afectat emoțional și intelectual multe generații! I-am fost elevă doamnei, iar patru ani nu a încetat să ne jignească, să ne umilească, să ne trateze josnic, să ne facă să detestăm istoria. Îmi aduc și acum aminte o zi de 8 martie în care nu i-am luat niciun cadou, cât circ a putut să facă atunci, ce test ne-a dat sau cum mi-a zis la final de liceu că voi ajunge o ratată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here