Poză de Ostap Senyuk pe Unsplash
În ultimii ani, se vorbește tot mai des despre eficiența energetică în locuințe, fiind în creștere prețurile la utilități și nu numai! De aceea, mulți oameni caută fel și fel de metode să își realizeze case eficiente din acest punct de vedere. Eficiența energetică înseamnă prețuri mai mici la facturi, confort crescut în locuință, dar și pentru mediul înconjurător, contribuie la reducerea amprentei de carbon! Astfel că, dacă vrei și tu să faci acest lucru, dar nu știi de unde să începi, atunci citește acest articol în continuare.
Vezi ce soluții să aplici și tu
- Izolație termică corespunzătoare
Unul dintre cei mai importanți pași pentru a îți face locuința mai eficientă energetic este îmbunătățirea izolației termice. De cele mai multe ori, pierderile de căldură se realizează prin pereți, acoperiș sau podea și pot duce la un consum crescut de energie. Pentru a evita această situație neplăcută, asigură-te că ai o izolație bună. Aceasta asigură o barieră între spațiul interior și exterior, menținând căldura în interior pe timp de iarnă și blocând căldura pe timp de vară!
- Sistem de încălzire prin podea
Sistemele de căldură prin podea se numără printre cele mai eficiente metode de încălzire, oferind un confort numeroase avantaje! Printre cele mai mari avantaje ale încălzirii prin podea este eficiența energetică – căldura este distribuită uniform pe întreaga suprafață a podelei și nu este nevoie să crești temperatura termostatului pentru a încălzi întreaga cameră. Aceasta sistem de încălzire funcționa la temperaturi mai scăzute comparativ cu sistemele tradiționale, ceea ce duce la reducerea consumului de energie!
- Sistem de aer condiționat
Cumpărarea unui aer condiționat de perete poate influența atât confortul, cât și consumul de energie din locuința ta! Fiind un sistem care se utilizează destul de mult pe timp de vară, acesta va consuma o cantitate considerabilă de energie dacă nu este utilizat corect. De aceea, dacă pe lista ta este demult un aer condiționat, ține cont că trebuie să ai în vedere câteva aspecte pentru utilizarea eficientă a acestui aparat.
- Setează temperatura corectă: O temperatură de 24-26°C pe timp de vară este mai eficientă decât schimbarea frecventă a temperaturii.
- Curăță filtrul des: Filtrele murdare reduc eficiența și cresc consumul! Așadar, curăță sau schimbă-le periodic pentru o funcționare optimă.
De asemenea, dacă vrei să faci această achiziție de pe acum, ca vara viitoare să te prindă pregătit, găsești numeroase opțiuni pe altex.ro. Intră pe site și explorează modelele valabile!
- Ferestre smart
Ferestrele smart sunt o soluție pe piață destul de recentă, când vine vorba de eficiența energetică, dar care ajută la menținerea confortului termic în case, reducând în același timp consumul de energie. Aceste ferestre sunt smart, deoarece folosesc tehnologii avansate care le permit să regleze automat cantitatea de lumină și căldură care intră în casă, ceea ce poate fi un beneficiu pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă!
În concluzie, dacă vrei să îți transformi locuința într-un spațiu eficient energetic aceste soluții îți pot aduce cu adevărat numeroase beneficii pe termen lung. În funcție de nevoile, bugetul și preferințele tale, poți alege măsurile potrivite pentru a reduce consumul de energie și a spori confortul locuinței tale!