Cum să-i învățați alfabetul pe cei mici? – Idei și jocuri interactive

1283

Se apropie noul an școlar, cu pregătiri intense în familie și shopping de rechizite cât vezi cu ochii. De aceea, în rândurile ce urmează, vrem să vă sărim în ajutor. Dacă și dumneavoastră vă numărați printre părinții ai căror copii se află în clasele primare, atunci vrem să vă recomandăm câteva activități recreative prin care vă puteți ajuta prichindelul să învețe literele alfabetului. Vă vom prezenta moduri în care vă puteți juca împreună, cum să-i decorați camera astfel încât să fie o oază de liniște, cu esență de învățare, și la final, veți rămâne cu cele mai utile informații pentru formarea celui mic. Să începem!

Cum copilașii sunt asemenea unor bureți care asimilează informațiile extraordinar de repede, cu cât începeți să-i învățați literele alfabetului mai devreme, cu atât mai bine. Și cum puteți faceți acest lucru să fie amuzant și relaxant? Prin următoarele idei:

  • Jocuri de cuvinte pentru copii

Procesul de învățare nu trebuie să fie unul monoton. Ba chiar îl puteți face amuzant, printr-un joc de cuvinte. Și este foarte simplu, pentru că aveți deja toate materialele necesare acasă. Vă trebuie doar o foaie de hârtie, creioane colorate și o riglă. Folosiți rigla pentru a trasa chenare în care veți încadra câte o literă din cuvintele preferate ale copilului. Puteți să formați un fel de rebus. Completați cu cuvinte precum „ursuleț”, „jucărie”, „păpușă”, „mașinuță” etc. pentru a-i stârni curiozitatea și astfel, veți putea parcurge fiecare literă din alfabet în parte, alături de el. Iar când reușește să pronunțe după dumneavoastră, îl puteți răsplăti cu un pupic și o îmbrățișare. Cu siguranță, o astfel de activitate vă va apropia și mai mult.

  • Cântecele

Cu toții știm că micuții sunt atrași de sunete și imagini vibrante. De aceea, un alt mod prin care îl puteți învăța literele alfabetului pe prichindelul familiei este prin cântece. Căutați în mediul online cele mai populare cântece pentru elevii din clasele primare și fredonați-le cu el, într-o zi de weekend. Puteți face ca întregul proces să pară doar o simplă zi de karaoke în familie, când de fapt, cântecelele educative sunt strecurate și ele pe listă. O astfel de activitate va fi interactivă și amuzantă, mai ales dacă aveți și un microfon improvizat dintr-un spray. Iar după atâta cântat, puteți chiar să pregătiți și un platou cu fursecuri și prăjituri drept răsplată pentru micuțul învățăcel.

  • Postere și lucru manual

Ultima, dar nu cea din urmă activitate pe care v-o recomandăm este lucrul manual. Puteți improviza cu ușurință un cadru de atelier pentru micuțul dumneavoastră: întindeți un cearceaf pe jos, pregătiți blocul de desen și acuarelele, luați foarfeca și creioanele alături și puneți muzică ambientală pe fundal. Acum, tot ce vă rămâne de făcut este să îl învățați literele alfabetului pe cel mic pictându-le pe blocul de desen și lipindu-le apoi pe pereți. În timp ce pictați, puteți chiar și să îi dați câteva cuvinte drept exemplu, care încep cu litera în cauză. Dați-i voie prichindelului să-și arate imaginația și să picteze după bunul plac. Veți vedea că amintirea pe care o va păstra în minte după această activitate va fi una de neprețuit. Iar după ce terminați de pictat împreună, așteptați ca posterele să se usuce și pregătiți camera copilului. Alegeți un perete gol, la care copilul va avea vedere directă, și lipiți sau înrămați capodoperele pe el. Astfel, alături de accesoriile și decorațiunile deja existente în cameră, veți reuși să formați cadrul de basm promis, îmbinat cu elementele școlare subtile. Și așa, veți face ca învățatul să devină un proces mai ușor, chiar din reflex. Faptul că cel mic va vedea posterele atârnate zi de zi, îl va face să rețină literele, din subconștient. Iar cu timpul, va reuși să se ridice peste orice așteptări. Totodată, dacă sunteți un părinte mai îndemânatic când vine vorba de lucrările handmade, puteți confecționa și câteva figurine în forma literelor alfabetului. Pictați-le împreună cu micuțul și desenați-le fețe haioase, memorabile. Astfel, îi veți oferi copilului atât o jucărie cât și un mijloc de învățare interactiv.

Iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că v-am inspirat cu ideile oferite. Nu ezitați să navigați mediul online pentru mai multe recomandări. Cu siguranță veți opta pentru ideea perfectă de învățare, la sfârșit. Vă dorim relaxare plăcută, în familie!

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.