Cum să depășim astenia de primăvară

1260

Astenia de primăvară poate fi definită ca o stare de oboseală și slăbiciune fizică apărută la trecerea dintre anotimpuri, în special de la iarnă la primăvară. Fie că e vorba de lipsa de vitamine, de modificările climei sau factorii emoționali, important este să luăm în serios semnalele date de organismul nostru și să o tratăm la timp. În unele cazuri, în absența tratamentului adecvat, neplăcerile cauzate de astenie se pot transforma chiar în depresie.
Vi s-a întâmplat, mai mult ca sigur, să vă treziți într-o bună zi fără chef de viață, deși afară e soare și primăvara se pregătește să vă bată în geam? Să vă simțiți obosiți, depresivi și poate chiar anxioși în plină izbucnire a verdelui și a naturii? Ați luat-o probabil ca pe un ceva trecător, nimic mai mult, ceva care nu necesită tratament. Și totuși, așa subtilă cum este, astenia afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Femeile sunt în general mai predispuse decât bărbații la astenia de primăvară, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate și cu deficiențe de vitamine și minerale.
Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la probleme musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare, scăderea memoriei, posibil cefalee și palpitații. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranța la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.
Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care produc de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifesta mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afectează mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.
Prevenire și tratament
Prevenția este soluția cea mai bună și în acest caz, mai ales dacă ați suferit de unele simptome și în anii trecuți. Vestea bună este ca tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere fac parte dintr-un stil de viață sănătos. Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber, cât mai aproape de natură, sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Să încercăm, așadar, să reintrăm în armonie cu natura și cu noi înșine, prin plimbări în parc și drumeții în pădure, prin alergări ușoare sau alte sporturi practicate în aer liber. Toate acestea sunt ocazii excelente de a ne reîncărca bateriile, cu viața și energia ce emană în această perioadă din pământ.
Alimentația corectă este, de asemenea, foarte importantă pentru depășirea asteniei. Consumați multe fructe și legume crude pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Și cât mai multe frunze verzi sub formă de salate sau sucuri proaspete: păpădie, leurdă, măcriș etc. Tijele și frunzele de păpădie sunt poate cel mai puternic detoxifiant al primăverii.
Detoxifierea este obligatorie pentru ca organismul să poată asimila corect vitaminele și mineralele necesare unei funcționări echilibrate. Ele curăță ficatul și colonul, reglează și stimulează digestia, ajută la eliminarea masivă a toxinelor din organism. Se consumă zilnic, pe stomacul gol; o cură durează minimum 7 zile.
Alte remedii din plante folosite contra asteniei de primăvară sunt bitterul suedez, tinctura de rozmarin, uleiul de cătină, polenul și lăptișorul de matcă.
Nu orice manifestare a asteniei duce automat la depresie, așa cum astenia nu necesită în mod obligatoriu tratament medicamentos. În cazul în care starea de astenie nu este depășită, iar manifestările acesteia se acutizează, consultarea unui medic psihiatru devine absolut necesară. Stările de oboseală, iritabilitatea, devin tot mai accentuate și pot conduce, fără să ne dăm seama, spre o depresie. Când simptomele de astenie se transformă în gânduri negative, tot mai greu de controlat, însemnă că depresia s-a instalat deja.
Dacă astenia este ignorată, iar simptomele ei se prelungesc și cresc în intensitate, putem vorbi despre o depresie. La rândul ei, aceasta poate fi ușoară, medie sau severă, atunci când sunt prezente gânduri de suicid. Lucrurile devin, așadar, ceva mai complicate și necesită ajutor din partea unui specialist. Pentru a ne da seama că suferim de depresie, în primul rând este necesară prezența unui număr de simptome care să se manifeste pe parcursul întregii zile, pe o perioadă minimă de două săptămâni.
Tratamentul include două tipuri de abordări: terapia medicamentoasă și psihoterapia. Acestea pot fi recomandate separat sau combinat, în funcție de natura depresiei. Există o gamă largă de antidepresive eficiente și sigure, cu rezultate bune, folosite în doze adecvate de-a lungul unei perioade corespunzătoare. Întreruperea prematură a tratamentului, fără acordul medicului psihiatru, poate duce la recădere.
Dacă o persoană suferă de depresie este bine să uite de reticență și de rușinea indusă de cei din anturaj și să se adreseze unui specialist, psiholog clinician, psihoterapeut, medic psihiatru.
Să aveți o primăvară frumoasă!
Material realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie la Cabinetul Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here