Cronica zilelor numărate ale puşcăriabililor din puşcării

406

PenitenciarÎn loc să se împuţineze dosarele penale asupra vechii conduceri a Penitenciarului Târgu Jiu, în ultima vreme, situaţia se complică. Pur şi simplu, mai nou, plouă cu dosare penale peste capul vechii conduceri – C. Bălă şi D. Lăzăroiu, plus cei 8 ! urmăriţi penal, dar nici noua conducere nu este scutită de emoţii.

Ex-directorul C. Bălă, cu două dosare. Două !

Deşi îi săriseră în ajutor şi prieteni sus-puşi de la Bucureşti – din ANP ori sindicate – ex-directorul Comisar Constantin Bălă, pus la dispoziţia unui penitenciar din Craiova, urbea sa natală, nu poate dormi liniştit. Nu era de ajuns pentru puşcăriabilul C. Bălă dosarul penal nr. 128/P/2011, instrumentat de DNA Gorj, că hop ghinionul de neşansă! S-a mai trezit pe capul domniei sale cu încă un Dosar penal nr. 1091/P/2011, instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Şi uite-aşa, doamna procuror general Elisabeta Ponea, de la PAC Craiova, a trimis vineri, 9 decembrie 2011, o adresă către Penitenciarul Târgu Jiu. Prin care se solicitau toate actele şi documentele legate de punerea în funcţia de director al Penitenciarului Târgu Jiu a numitului C. Bălă. Nu ne îndoim că, fiind nouă pe funcţia de purtătoare de cuvânt, doamna directoare adjunctă (răspunzătoare pentru sectorul educaţie şi asistenţă psihosocială) Raluca Niţoiu este foarte ocupată. Din această pricină, bănuim, n-a avut vreme să ţină şi vreo conferinţă de presă, ori să ne trimită măcar un comunicat de presă. Cum zilele n-au intrat în sac, mai tragem nădejde. În fond, domnia sa cunoaşte foarte bine despre ce solicitare este vorba. Mă rog, ar trebui să ştie cel mai bine ce înseamnă comunicarea, fie ea şi cu presa. Chiar dacă amândouă purtătoarele de cuvânt dinaintea domniei sale au gafat, mergând în gura lupului şi lăsându-se, cam fără voie, filmate. Fiind cu mult mai versată, bănuim, va prefera conferinţele de presă oficiale şi comunicatele, de asemenea, tot oficiale.

Înscăunarea ilegalului ex-director Comisar C. Bălă

În mod normal, numirea pe funcţia de director al unui Penitenciar, fie el şi din Târgu Jiu, a fost şi este de competenţa ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. Numai că, profitând de o excelentă relaţie cu fostul subsecretar de stat C. Ragea (dispărut printr-o demisie misterioasă de la barosana demnitate publică din Ministerul Justiţiei !), în fapt omul ce răspundea de penitenciare, fiind special numit de mult prea „naivul” ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. În realitate, prin Decizia de zi pe unitate nr. 17, din 26.01.2010, Chestorul de penitenciare dr. Ioan Băla, raport2449nimeni altul decât un mai vechi coleg de ghiduşii de-al proaspătului numit director prin „împuternicire”. Marele Maestru al Combinaţiilor, Chestorul Ioan Băla, era ditamai Director general Administraţia Naţională a Penitenciarelor. De pe extrasul din Decizie, ce-l prezentăm în facsimil, se poate citi adresa instituţiei: Str. Maria Ghiculeasa nr. 47, sector 2, Bucureşti. Se pare că, mai apoi, cei din ANP s-au prins că numirea trebuia să fie făcută de ministerul Justiţiei şi s-ar fi pus pe fabricat şi antedatat un document, cică, „autentic”, pe care l-au vârât la semnat în minister retroactiv. Din grabă, se spune că ar fi lăsat adresa instituţiei lor, adică tot strada Maria Ghiculeasa. Nu ne îndoim că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Scrupulos, va face lumină şi în acest al doilea Dosar penal. La chestiuni necurate, decizia din 26.01.2010, s-a transmis imediat spre punere în aplicare din 27 ianuarie 2010. Aşa că, pe 28 ianuarie 2010, musiu domn’ Comisar C. Bălă fu uns director al Penitenciarului Târgu Jiu, în prezenţa Comisarului şef Constantin Ioaniţoaia, directorul Direcţiei de Inspecţie Penitenciară din ANP. Actul care-a stat la baza numirii în funcţie a fost Decizia nr. 17/26.01.2010. Toate bune şi la locul lor, până când pe Chestorul Ioan Băla, doctor în ştiinţe penale, l-a luminat la cerebel, spunându-i că nu era de competenţa sa să comită numiri în funcţia de director de penitenciar. Se substituise ministrului Justiţiei. Contribuţia fostului subsecretar de stat din MJ, Radu Constantin Ragea i-a condus la obţinerea unui nou Ordin de ministru. Numai că, desigur, Ordinul nr. 534-C-12.02.2010 de numire a lui C. Bălă în funcţia de director al Penitenciarului Târgu Jiu a fost emis retroactiv, cu vreo două săptămâni iar pe deasupra fusese măsluit în laboratoarele de ilegalităţi ale ANP, cum spuneam, şi nu la Ministerul justiţiei, cum se cuvenea. Noul Ordin a ajuns la Penitenciarul Târgu Jiu abia la data de 25 februarie 2010, aşa că puşcăriabilul C. Bălă a semnat, timp de o lună, documentele puşcăriei tot ca un puşcăriabil. Adică fără a avea calitatea legală.

Pe unde va scoate cămaşa Chestorul dr. Ioan Băla ?

Trebşoara aceasta, cu iz penal, n-a trecut neobservată. Luat la întrebări în legătură cu numirea dubioasă a lui C. Bălă în funcţia de director al Penitenciarului Târgu Jiu, chestorul dr. Ioan Băla neagă că decizia lui a stat la baza numirii ca director a amicului său Comisar C. Bălă. El aruncă toată vina în cârca ex-subsecretarului de stat Radu Constantin Ragea. Deşi copia Deciziei sale, găsibilă şi pe site-ul ANP îl trădează. Rămâne de văzut şi de urmărit pe unde vor scoate cămaşa cei vinovaţi de măsluirea înscăunării lui C. Bălă ca director. Vinovăţia nu-i simplă, ci triplă. Inclusiv demisionarul misterios Ragea ar putea fi agăţat în noul Dosar penal de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Iar în ce-l priveşte pe Chestorul dr. Ioan Băla probele de ilegalitate şi incompetenţă sunt limpezi.

Nici noul director, Marin Calotă, nu are linişte !

Cârcotele penale, mai mici sau mai mari, se ţin scai de mai toţi urmaşii lui C. Bălă. N-a trecut mult, iar noul director, Marin Calotă, a intrat în conflict nu numai cu liderul sindical Florin Şchiopu. Chiar dacă este absolvent al unei facultăţi de drept, domnul director încă în funcţie, Marin Calotă. Nu vrea să ştie ce-i acela „secretul corespondenţei”. Lucru consfinţit şi de mult hulita Constituţie a României, dar mai ales de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Domnia sa a deschis, cu martori, o scrisoare privată, asupra căreia vom reveni în perioada următoare. Evident, nu se poate ca doamna director adjunct şi Purtător de cuvânt, în acelaşi timp, Raluca Niţoiu, ştie. Dar nu spune. Din ce pricini, greu de ghicit. Doamna directoare adjunctă şi Purtătoare de cuvinte se bucură din partea noastră, deocamdată, de prezumţia de nevinovăţie. Şi din partea DNA, Târgu Jiu sau Craiova, aşijderea.

Ion Predoşanu

P.S. Aflăm că şi liderul de sindicat Florin Şchiopu, la bază fiind agent de penitenciare, ar fi călcat în străchini. Se pare că şi-ar fi încercat şi domnia sa, de nenumărate ori, norocul şi priceperea în manageriatul Penitenciarului Târgu Jiu. Se pare că, imixtiunea şi abuzurile în serviciu au fost niţel molipsitoare şi i-au adus un dosar penal. Aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Gorj. (I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here