Criza ascute săbiile sindicatelor – Jihadul portocaliu elimină opoziţia anti-Condescu

154

DSCF0223Războiul dintre sindicaliştii lui Constantin Creţan şi supuşii lui Marin Condescu se încinge. Cei care renunţă la „binefacerile” de sub mantaua protectoare a liderului vopsit în portocaliu suportă consecinţele. Concedieri, disponibilizări şi retrogradări din funcţie în cazul cel mai fericit.

„Pe mine m-au înfrânt, m-au falimentat dar am rămas cu sufletul curat”. Aşa se exprimă colegul de breaslă Cilică Ion Deaconu, ex-directorul săptămânalului „Universul”, actual vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Muncii condusă de Constantin Creţan. Cam acelaşi lucru se-ntâmplă, fără a-şi spune păsurile lor de anonimi ai muncii, şi cu cei puţini dar curajoşi mineri sau simpli muncitori ori agenţi de pază strânşi în cele 14 sindicate ale federaţiei. Una care creşte numericeşte, deşi acum nu are decât vreo 2.000 de membri. În marea lor majoritate din sectoarele de activitate minerit – în Gorj, Valea Jiului şi Dolj. Are, după spusele tânărului Iulian Buduran, secretar general al FNM, de la minieri la confecţionerii doljeni, vreo 350 la număr.

Retrogradări şi disponibilizări abuzive !

img163Până nu demult, Gheorge Paliţă lucra ca adjunct de şef de secţie la MINPREST Rovinari. Peste noapte, el s-a văzut şi schimbat din funcţia de adjunct de şef de secţie şi retrogradat din inginer la simplu electrician! Vina lui? Ca preşedinte al Sindicatului „Umanist” MINPREST, dimpreună cu vicepreşedintele Sebastian Şerbănescu au decis să se afilieze la Federaţia Naţională a Muncii. Şi nu singuri, ci cu alţi ortaci de-ai lor, cam 120 la număr, ce lucrează la Secţia Jilţ-Turceni. Din 18 mai, deşi decizia de schimbare din funcţie a inginerului electromecanic Gheorghe Paliţă era mai veche, clocită pe 12 mai, adusă la cunoştinţă nesupusului care mai crede în „umanism” din partea prea-supuşilor directori portocalii ce nu vor să-l supere pe factotum-ul Marin Condescu. Marele mahăr peste Federaţia Naţională Mine Energie nu suportă dezertările. Aşa că Elena Vintilescu, director general la SC MINPREST Rovinari, a trecut la un abuz.

img164În situaţia lui Gheorghe Paliţă mai sunt alţi şase năpăstuiţi. Oamenii au fugit de frică, dar trebuie să-şi ridice preavizele până la urmă ca să le poată ataca în instanţă. Purtaţi pe drumuri, de la Ana (sindicală) la Caiafa (managerială), furaţii de dreptul la muncă se văd obligaţi să ajungă pe scările tribunalelor. Vineri, Gheorghe Paliţă va ataca în instanţă hotărârea nedreaptă a ditamai managerului general Elena Vintilescu. Care directoare-manager va fi şi ea atacată la Parchet pentru imixtiune sindicală şi nerespectarea Legii 53/2003.

Săracii ajunşi în instanţă

Oamenii din minerit sunt foarte speriaţi. Li se zice bă, dacă vă duceţi la acela, la Creţan adică, vă puneţi singuri pe lista de disponibilizări”, aşa susţine Iulian Buduran, secretar general al FNM, că li se aruncă ameninţător celor care se dovedesc mai img165curajoşi şi-l părăsesc pe Condescu. Şi, ca pe vremea Tătucului Stalin, se aplică formula: „Cine nu-i cu noi e împotriva noastră !” Aşa că bieţii oameni se trezesc, fără consultarea sindicatelor anti-Condescu, direct mutaţi, disponibilizaţi şi cu salariile diminuate.

Doi dintre cei mutaţi „disciplinar” sunt actualii petenţi ce umblă să-şi afle dreptatea prin sălile tribunalelor târgujiene Adrian C. Marcea şi Ion Fulger. Cei doi au mai avut şi ghinionul să ajungă pe mâinile judecătoarei Elena Zamfirescu, soţia directorului Zamfirescu, membru şi al Consiliului de Administraţie al SNLO. Tergiversări, amânări adică ale actului de justiţie şi schimbarea preşedintelui completului de judecată pe motiv de incompatibilitate şi conflict de interese. Acum îi va judeca Elena Maria Semenescu. Următorul termen – 8 iunie.

Sunt doar doi, dar numărul celor care se vor vedea siliţi să apeleze la justiţie va creşte.

Ion PREDOŞANU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here