Aparentele „succesuri” electorale(cum s-ar exprima Fata lu’ Tata, ajunsă ditamai euro-parlamentarul EBA, care-şi cumpără apartament la Paris, numai pentru a fi împreună cu Sida) ale lui Traian Băsescu la finele turului întâi ale alegerilor prezidenţiale sunt numai bune pentru ca marinarul să se-mbete cu apă rece.
Validarea referendumului cu unicameralul şi reducerea numărului de parlamentari sunt o frecţie la un picior de lemn. Rezultatul nu face doi bani dacă nu va decide însuşi Parlamentul României aşa ceva. Chiar dacă parlamentarii nu sunt nişte sfinţi, tot la ei este pâinea şi cuţitul. În rest, Traian Băsescu nu are deloc un program electoral precis conturat!
Ar mai fi de spus că numărătoarea parţială a voturilor a confirmat exit-poll-urile. Marinarul Băsescu şi diplomatul Geoană s-au remarcat în turul unu şi sunt în turul doi al alegerilor prezidenţiale, deşi Crin Antonescu n-a fost un adversar comod. Liberalul cel mai bine plasat la alegerile prezidenţiale de 20 de ani încoace, croit a face o politică altfel, are priză la electoratul tânăr şi i-a suflat în ceafă adesea candidatului PSD, Mircea Geoană. Culmea este că Bucureştiul, sătul de primarii generali demagogi şi hrăpăreţi, de genul lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu, l-a preferat pe liberalul Crin Antonescu. În vreme ce Băsescu şi Geoană au primit mai multe voturi în ţară.
Iar marele succes al băsescului este egal cu zero şi-l arată ca pe regele gol, lipsit de program electoral înaintea turului doi. Care va fi mai crunt decât primul. În vreme ce Constituţia României o schimbă poporul dacă vrea. Candidatul cu cele mai mari şanse de a strânge, cu diplomaţie, încredere şi speranţă în jurul lui toate voturile celorlalţi candidaţi ieşiţi din cursă este acelaşi Mircea Geoană, singurul candidat care a prezentat un program electoral capabil să scoată ţara din criză. Un om echilibrat, precum este liderul PSD, Mircea Geoană, nu şi-a ieşit din pepeni nici măcar când a fost ţinta unor acide intervenţii, inclusiv din partea celei mai mari surprize a turului întâi – inteligentul şi fermecătorul Crin Antonescu, un altfel de politician, preşedintele PNL.
Două declaraţii politice ale unor oameni care nu se-ntâlniseră înainte de a le face, la sediile partidelor lor, ne arată că avem de-a face cu doi lideri înţelepţi şi solidari. E drept că, la fel ca şi în cazul descoperirii posibilului premier care ar putea fi primarul Sibiului, Klaus Johannis, primul care a cuvântat a fost tot Crin Antonescu. Mult mai detaşat, fără emoţiile din seara primului tur, liderul PNL s-a dovedit stăpân pe el şi pe ideea lui de a fi un altfel de politician. Egal cu el însuşi şi cu ideile ce l-au propulsat în cea mai mare surpriză politică din ultimii 20 de ani, capabil să se adreseze electoratului tânăr. Un lider căruia îi pasă de România, miza lui fiind aceea de a da o şansă românilor la ei acasă. Iar ţărişoara noastră să fie guvernată de un guvern responsabil, de tehnocraţi şi nesupus intereselor de partid. Ideea principală a lui Crin Antonescu a fost şi este aceea că „Este exclusă susţinerea lui Băsescu în turul doi”. Cu acest şah dat lui Traian Băsescu, liderul liberal s-ar putea să puncteze decisiv, iar şahul lui este foarte posibil ca să devină mat-ul pe care i l-ar da Mircea Geoană, pe 6 decembrie, infatuatului adversar ce se crede invincibil. Mai avem timp să disecăm punctele forte ale programului electoral al liderului PSD, care-a punctat şi el astfel: „Cred în majoritatea social-liberală cu Johannis Klaus premier.” Ba chiar ieri, Mircea Geoană l-a sunat pe Johannis, primarul Sibiului neaflându-se în ţară, şi urmează ca ei să se întâlnească foarte curând.
Separat, dar în aceeaşi idee, PSD şi PNL se reunesc astăzi în structurile lor la vârf şi pun la cale un parteneriat strategic. Negocierile nu vor viza posturi guvernamentale, ci măsuri clare pentru a scoate ţara din criză. Se preconizează a se da o bătălie cruntă pentru câştigarea turului doi, iar până la Crăciun, cum a declarat liderul PSD, Mircea Geoană, România să aibă un Guvern solid, alcătuit din specialişti. Un Guvern ce va lucra rapid un Buget pe 2010, care să nu se mai schimbe, cu una cu două, la orice bătaie de vânt, cu rectificări bugetare, după cum doreşte unul sau altul dintre miniştri.
Dintr-o discuţie recentă cu liderul organizaţiei PNL Gorj, Dan Ilie Morega, am priceput că şi liberalii gorjeni înţeleg că în cazul parteneriatului cu liderul naţional al PSD, Mircea Geoană, este vorba de un program electoral conturat de multă vreme, cu componente social-liberale convenabile ambelor partide.
Ion PREDOŞANU