Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă

2886

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunță încă 80 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână. Numărul total al îmbolnăvirilor ajunge, astfel, la 15.267, din care 59 de decese.

Potrivit CNSCBT, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 14 septembrie este 15.267, din care 59 de decese. În perioada 10-14 septembrie, au fost raportate încă 80 de cazuri nou confirmate în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Astfel, în Prahova au fost raportate 54 de cazuri, în Bihor, Buzău şi Călăraşi – câte cinci, în Iaşi şi Neamţ – câte trei, în Botoşani – două, iar în Bacău, Bucureşti şi Suceava – câte unul.
Rujeola, sau pojarul, este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Statistic vorbind, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală.
Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ patru zile după erupţia cutanată specifică bolii. Specialiștii spun că pe timpul verii numărul cazurilor este posibil să fie mai mic, pentru că școlile, liceele, grădinițele și creșele sunt închise, fiind vacanță.
Aproape 15.000 de cazuri au fost confirmate, la nivelul țării noastre, până la ora actuală.

Simptome şi tratament
Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, persoana prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp. Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii. În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamol.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here