Creşte numărul cabinetelor medicale şcolare

993

Potrivit unui nou proiect de lege, în toate unităţile de învăţământ public şi privat vor trebui să existe obligatoriu cabinete medicale, astfel încât să poată fi acordată asistenţa medicală de urgenţă. În prezent, la nivelul judeţului nostru, doar municipiul Târgu-Jiu stă bine la acest capitol, existând 7 cabinete medicale şcolare.

“Propunerea legislativă urmăreşte introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor în sistemul educaţional, deoarece, uneori, mici gesturi sunt decisive în momentele critice, gesturi, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi au existat chiar încercări de desfiinţare a reţelei medicale şcolare, în prezent cabinetele medicale şcolare au fost transferate autorităţilor locale fără a beneficia de o lege specială”, spun iniţiatorii proiectului de lege. Dacă proiectul se va concretiza în lege, medicina şcolară se va practica în cabinete medicale, autorizate sanitar, situate în unităţile de învăţământ sau în centrele amenajate în acest scop şi arondate şcolilor, iar echipele medico-şcolare vor fi formate dintr-un medic absolvent de medicină generală, un medic dentist, un asistent medical şi un asistent stomatolog. Cabinetul de medicină şcolară va funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare în unitatea de învăţământ publică sau privată. Medicul de medicină şcolară va avea obligaţia de a efectua un stagiu de câte trei luni în cadrul unor secţii de urgenţă, epidemiologie şi de pediatrie.

colegiu Ecaterina Teodoroiu7 cabinete în Târgu-Jiu
La ora actuală, o astfel de activitate este pusă la punct cel mai bine în municipiul Târgu-Jiu. Potrivit Laviniei Truşcă, purtător de cuvânt la Primăria Târgu-Jiu, în prezent în municipiu există 7 cabinete medicale şcolare cu: 7 medici, un medic stomatolog, 11 asistente medicale la cabinetele şcolare, 8 asistente pentru cabinetele care se adresează grădiniţelor cu program prelungit, un asistent pe cabinetul medical stomatologic. “Fiecare medic coordonează activitatea asistenţilor din subordine, astfel încât, în programul de asistenţă medicală să fie cuprinse toate unităţile şcolare repartizate. Pe lângă personalul medical al cabinetelor şcolare, avem şi trei mediatori comunitari, din care unul activează în Centrul Speranţa din zona CAM, şi ceilalţi doi la Şcoala Generală Voievod Litovoi”, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei publice locale.
Cele 7 cabinete medicale şcolare din Târgu-Jiu funcţionează în unităţile: Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, Şcoala Generală “Sfântul Nicolae”, Colegiul Tehnic “Henri Coandă”, Colegiul Tehnic Nr. 2, Colegiul Naţional “Spiru Haret”, iar cabinetul medical care asigură asistenţă stomatologică funcţionează în incinta Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu”.
Numărul actual de cadre medicale de la şcolile din municipiu deserveşte circa 23.000 elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, dar şi 2.800 de preşcolari. La începutul anului şcolar 2014 – 2015, în judeţul Gorj existau 12 cabinete medicale unde îşi desfăşurau activitatea 12 medici şi 36 de asistenţi medicali.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.