Craiova II are viitor! Ministrul Energiei, în discuții tehnice cu conducerea CEO pe marginea noilor investiții

1367

Ministrul Energiei, Anton Anton, secretarul de stat, Doru Vișan, toți membrii Directoratului CE Oltenia, membrii Consiliului de Supraveghere, prefectul de Dolj, viceprimarul Craiovei și peste 20 de jurnaliști din presa locală și centrală au fost prezenți, joi, la termocentrala Craiova II. Cu această ocazie, s-a discutat despre demararea studiului de fezabilitate pentru proiectul 200 MW Craiova – grup nou în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență folosind stocarea de gaze de la Ghercești.

Ministrul Energiei, Anton Anton, s-a deplasat joi, 21 februarie 2019, la Craiova, pentru pregătirea demersurilor de promovare în România a unui proiect inovativ în domeniul acumulării de gaze naturale, anunță ministerul printr-un comunicat de presă. Proiectul implică trei elemente esențiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercești și energia regenerabilă.
„Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovația acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea și extracția gazelor naturale din depozitul de la Ghercești. Cu o astfel de soluție, Ghercești, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din țară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar și pentru întreaga țară”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton. Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și este estimat la o valoare de 180 de milioane de euro, sumă care acoperă conversia unui grup nou de 200 MW pe gaz în cogenerare. Finanțarea proiectului va fi asigurată în proporție de 70% prin fonduri europene și 30% prin bugetul CEO (mecanismul ETS 10C).

Fără sincope
În cadrul discuțiilor tehnice de joi cu conducerea CE Oltenia, au fost analizate și noile investiții la Electrocentrala Craiova II, respectiv montarea a două cazane cu abur de 50 t/h de ultimă generație, pe gaz natural. Investiția, care va fi finalizată în aprilie 2019, este în valoare de circa 4 milioane de euro, și va asigura o parte din agentul termic necesar municipiului Craiova, respectiv rezervă pentru actualele capacități.
“Îmi doresc ca la Craiova să nu mai fie sincope în furnizarea agentului termic către populație. Cred că această investiție va putea asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât și industriali”, a mai spus ministrul Anton. În ceea ce îi privește pe salariații de la Craiova II, liderul de sindicat, Ion Vîlceanu, a declarat că în urma vizitei de lucru de joi, sunt mari speranțe legate de activitatea acestei termocentrale. ,,Craiova II are viitor, asta ne-a făcut să înțelegem domnul ministru Anton și cei din conducerea companiei, care au fost prezenți azi (nr.joi) la această unitate energetică. Sunt investiții importante în derulare și altele care vor începe, motiv pentru care această unitate va funcționa în continuare”, a declarat liderul de sindicat de la Craiova II.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here