CPECA Gorj, la ceas de bilanț

928

Pe parcursul anului 2018, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj au continuat implementarea proiectelor, campaniilor naţionale şi locale de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri, prin informarea educarea şi conştientizarea elevilor, studenţilor şi adulţilor cu privire la efectele consumului de tutun, alcool şi droguri, asupra organismului, precum şi cu privire la consecinţele sale în plan fizic, psihic şi social.

Pentru conştientizarea şi implicarea întregii populaţii şcolare în programe de prevenire a consumului de droguri, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc, CPECA Gorj a dezvoltat, la nivel judeţean, proiecte naţionale şi judeţene, în care au fost implicate autorităţile locale, instituţii publice locale şi organizaţiile neguvernamentale partenere.
Ca și proiecte naționale implementate de către CPECA și partenerii locali menţionăm: ,,Mesajul Meu Antidrog”, ediția a-XV-a, la care s-au înscris un număr de de 53 elevi de la majoritatea unităților școlare din județul Gorj; ,,Fred Goes Net” proiect prin care a fost realizat un curs FRED, la care au participat un număr de 10 beneficiari; ,,Necenzurat” proiect ce a constat în organizarea unui curs la care au participat 34 cadre didactice; ,,ABC-ul Emoțiilor” proiect în care au fost desfășurate 12 activități la care au participat 202 elevi și 20 de cadre didactice; ,,Cum să creștem sănătoși” proiect în cadrul căruia au fost desfășurate 18 activități la care au participat 320 preșcolari și 65 cadre didactice.
În ceea ce privește proiectele locale, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj și partenerii locali au implementat un număr de 3 proiecte și anume: ,,Copiii noștri cresc frumos” adresat preșcolarilor, ,,Împreună pentru o viață sănătoasă!” adresat elevilor de gimnaziu și ,,Adolescență fără vicii!” adresat elevilor de liceu.
În ceea ce privește componenta prevenire comunitară, ca și activități punctuale, au fost desfășurate un număr de 14 activități, la care au participat 435 persoane.
În anul 2018 a fost implementată campania națională de prevenire a consumului de canabis „#POT ALTFEL” în cadrul căreia au avut loc 25 activități în 23 de unități școlare, la care au participat un număr de 1002 elevi, 130 studenți și 77 cadre didactice.
De asemenea, specialiștii CPECA Gorj au participat și organizat o serie de activități pentru marcarea unor evenimente de importanță deosebită, precum: programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, Săptămâna Prevenirii Criminalității, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, Ziua Mondială Fără Tutun, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, Ziua Naţională Fără Tutun. La aceste activități au participat un număr de 1150 persoane de diferite vârste.
În domeniul asistenței medicale, psihologice și sociale, pe parcursul anului 2018, au fost acordate 69 informări pe temele consumului de droguri persoanelor ce s-au adresat centrului, 221 ședințe de consiliere psihologică, 56 evaluări psihologice și 180 ședințe de management de caz.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.