COVID-19: Protecția Consumatorilor a efectuat controale în piețele din Târgu-Jiu

1021

O echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Gorj, împreună cu Mădălin Giurcău, vicepreședinte în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), au efectuat mai multe controale în piețele din municipiul Târgu-Jiu în vederea verificării modului de respectare a prevederilor art. 7 din Ordonanța Militară Nr. 3.

,,În calitate de vicepreședinte ANPC, în perioada 28-29 martie 2020, am desfășurat împreună cu comisarii din cadrul CJPC GORJ acțiuni de control în piețele din municipiul Târgu-Jiu, în vederea verificării modului de respectare a prevederilor art.7 din Ordonanța Militară nr.3. Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală 19.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție: nu se purtau mănuși și măști, precum și pentru lipsa marcajelor privind distanța de siguranță de minim 1,5 metri. ANPC va continua acest gen de verificări, în piețele agroalimentare, cât și în magazinele din întreaga țară, și îi asigură pe cetățeni că supraveghează atent piața, în mod deosebit în această perioadă, și urmărește permanent felul în care sunt adaptate măsurile luate de operatorii economici la recomandările autorităților, pentru protejarea sănătății și vieții consumatorilor”, a declarat Mădălin Giurcău, vicepreședinte ANPC.
În această perioadă, comisarii ANPC derulează o amplă campanie de verificare a măsurilor luate de operatorii economici, la recomandările autorităților, pentru protejarea sănătății și vieții consumatorilor, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus COVID-19 în spațiile în care acestea își desfășoară activitatea.Operatorii economici autorizați care comercializează pește și produse din pește, trebuie să ia măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și și protejarea sănătății consumatorilor în perioada Floriilor. ANPC atenționează consumatorii să nu achiziționeze pește de la persoane fizice neautorizate întrucât aceștia nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, și nu pot elibera bon de casă cu care să se justifice tranzacția comercială.
Parte a colaborării dintre ANPC și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) o reprezintă grupurile de lucru, care se desfășoară periodic și în care se discută felul în care se aplică noile măsuri preventive, în contextul pandemiei cu COVID-19. În cadrul videoconferinței dintre reprezentanții celor două organisme, care a avut loc pe data de 25 martie 2020, au fost dezbătute detaliile modului în care au fost implementate prevederile ultimelor ordonante și s-au stabilit ajustări ale acestuia, până în cele mai mici amănunte.
Astfel, s-a hotărât: afișarea, în mod unitar, a distanței dintre persoane, conform Ordonanței Militare nr. 3; ca produsele vrac feliate, în magazine, să fie prezentate la vânzare ambalate în folie protectoare; adresarea recomandării către consumatori să folosească preponderent cardurile bancare, pentru efectuarea plăților în magazine, în detrimentul banilor cash, cu potențial crescut microbian; adresarea recomandării către consumatori pentru a folosi mănușile de unică folosință la manevrarea alimentelor vrac.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here