Costuri mai mari de finanțare pentru băncile din România cauzate de creșterea ratelor pieței monetare

1502

( https://unsplash.com/photos/8Wwft7EYzFg  )

La începutul lunii martie, BNR creștea rata dobânzii de referință la aproximativ 4%, marcând o creștere de 0.25% pentru luna respectivă. Spre jumătatea lunii mai, este cunoscut faptul că rata dobânzii de politică monetară, egală cu cea a dobânzii de referință (din anul 2011), va fi menținută la nivelul de 7% pe an.

Astfel, în timp ce luna februarie vedea o rată de aproximativ 5.7%, iar luna martie de aproximativ 6%, s-a ajuns la o concluzie. Rata dobânzii pentru depozit va fi menținută la 6%, cea de politică monetară la 7% și cea de creditare (anume rata Lombard) la 8% pe parcusul acestui an.

Care sunt cauzele creșterii ratelor pieței monetare?

Probabil te întrebi ce anume înseamnă piață monetară? Ei bine, răspunsul este unul relativ simplu. Piața monetară este reprezentată de interacțiunea dintre împrumuturile pe termen scurt realizate între bănci și alte instituții de tip financiar.

În momentul de față, ratele pieței monetare au crescut în România. Ce înseamnă acest lucru? Pentru început, ratele de dobândă mai mari reprezintă costuri mai mari care trebuie suportate de bănci pentru a oferi împrumuturi. Prin urmare, și ratele de împrumut cu care s-au obișnuit afacerile, dar mai ales consumatorii, au de suferit.

Evident, această creștere este cauzată de evenimente economice și politice care au zguduit întreaga Europă în ultimii ani. Acestea, în timp, au cauzat dificultăți în procurarea și oferirea de fonduri, indiferent de motiv.

Care sunt efectele creșterii ratelor pieței monetare?

Efectul principal al creșterii ratelor de dobândă poate fi văzut la nivelul de dezvoltare al afacerilor. Acestea se confruntă cu dificultatea semnificativă de a obține finanțare – fie pentru dezvoltare, fie pentru asigurarea unui profit lunar adecvat, printre altele.

Prin urmare, creșterea economică a țării este încetinită drastic. Afacerile nu mai evoluează, iar numărul de entități comerciale noi care apar pe piață este în scădere.

Desigur, consumatorii nu trebuie omiși. De altfel, rate de creditare este cea care a experimentat o creștere la fel de mare, fiind acum menținută la 8%. Astfel, toți cei care au un împrumut bancar de achitat au fost afectați – aceasta era o problemă în rândul populației încă din anul 2022.

Care sunt planurile BNR privind rata pieței monetare?

Conform statisticilor, într-o asemenea situație, banca este nevoită să crească în continuare ratele de dobândă. Acest lucru este necesar pentru a combate inflația și pentru a păstra un mediu economic sănătos, adecvat. Totuși, creșterea ratelor de dobândă în mod constant nu este mereu un avantaj sau un beneficiu economic.

După cum a fost menționat, afacerile sunt afectate deoarece nu mai pot obține finanțare. În același timp, nici banca nu mai primește finanțare sub forma ratelor lunare la împrumuturi, de exemplu, din moment ce numărul de entități care realizează împrumuturi este în scădere.

Astfel, s-a ajuns la concluzia menționată. Mai exact, după o ultimă creștere la un procent rotund, după cum s-ar spune, BNR a anunțat că ratele respective la dobândă vor fi menținute pe durata anului în curs. Evident, este posibil ca anul viitor să aduce o creștere a acestor rate, una poate chiar dublă.

Pe scurt, atât băncile, cât și afacerile și consumatorii se află într-un fel de strâmtoare, împrumuturile nemaifiind, pentru mulți, o opțiune rentabilă de finanțare, printre altele.

Concluzie

În final, rata deja crescută a dobânzii are un efect cât se poate de concret – încetinirea creșterii economice și imposibilitatea afacerilor și băncilor de a obține finanțare și capital. Ratele la dobândă sunt așteptate să crească în continuare. Totuși, pe moment, lucrurile par să fie stabile.

Rezolvarea situației stă în mâinile BNR. Aceasta poate ridica rata dobânzii oricât dorește pentru a-și satisface nevoile în spațiul economic al țării, dar trebuie să aibă în permanență în vedere faptul că o rată a dobânzii prea mare va afecta economia într-un mod semnificativ.

Ce nu trebuie afacerile și consumatorii să uite este că au fost necesare nouă creșteri consecutive ale ratei de dobândă pentru ca BNR să impună limitele menționate anterior.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here